29.3.2017. 10:19
0
Torta od naranči bez brašna
Na prvu, zvuči nezamislivo napraviti tortu bez brašna, ali mi smo isprobali i dobili smo fantastičan rezultat. Odlično funkcioniše kao desert, a možete je poslužiti i uz poslijepodnevnu kafu.
Sastojci:

600 g naranče 
10 jaja 
300 g mljevenih oraha 
250 g smeđeg šećera 
2 vanilin šećera
200 g narendane čokolade

Pri pripremi ove torte jedino što će vas „namučiti“ jeste sam proces guljenja narnači, jer trebate pokušati ukloniti sve one bijele žilice koje bi mogle pokvariti finalni proizvod. Prije stavljanja u šerpu naranče ne morate previše sitniti, dovoljno je da radzdvojite već postojeće kriškice. Ukoliko vam naranče nisu previše sočne, možete dodati malo vode. Krčkajte ih na laganoj vatri oko 30 minuta, dok se naranče ne pretvore u kašu., pa ih ostavite da se hlade.

Za to vrijeme odvojite žumanca i bjelanjke u dvije različite zdjele. Od bjelanjaka umutite čvrst snijeg, a žumanca pomiješajte sa šećerom i pjenasto ih umutite. Zatim, u žumanca dodajte mljevene orahe i fino ih umutite, a potom i narendanu čokoladu. Ohlađenu kašu od naranče stavite u blender i dobro je usitnite, pa je dodajte u smjesu od žumanaca, oraha, šećera i čokolade. Na kraju u sve postepeno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Namastite kalup za tortu i lagano izlijte smjesu, pa je stavite u rernu na 180ºC i pecite oko 40 minuta. Kako biste se uvjerili da li je torta pečena, napravite test s čačkalicom. Zabodite čačkalicu u tijesto i ako je izvučete čistu kolač je pečen.

Tortu na kraju, kad se ohladi, možete posuti šećerom u prahu ili napraviti čokoladnu glazuru i preliti je, pa je ostaviti da se hladi.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.