Teletina ispod saća kod nas ima kultni status, ali kada poželite ovo meso na malo drugačiji način, Žarko Marić ima brz i jednostavan recept sa mirisom Orijenta.
Sastojci:
350 g teletine (rostbif)
200 g blitve
1 stabljika prase
1 crvena paprika
1 kašičica crvene ljute paprike
1 kašičica cimeta
1 kašičica chili sjemenki
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica bijelog luka u prahu
3 kašike gustina
1 kašičica bibera
komadić đumbira
2 češnja bijelog luka
1 kašika soja sosa
2 kašike vinskog sirćeta
2 kašike sweet chilli sosa
2 kašike kečapa
Teletinu izrežite na tanke trakice. U većoj i dubljoj zdjeli pomiješajte gustin sa ostalim začinima (crvena ljuta paprika, cimet, bijeli luk u prahu, đumbira u prahu, chili sjemenke), pa u to umiješajte komadiće mesa. Potrudite se da svaka trakica mesa bude dobro obavijena brašnom i začinima.
Zagrijati ulje u
Tefal wok tavi, pa na jakoj vatri popržite teletinu i pustite je da fino porumeni. Izvadite je i ostavite na papirni ubrus.
Potom u wok tavu dodajte prasu nasjeckanu na kolutiće, crvenu papriku narezanu na kockice, te sitno nasjeckan đumbir i bijeli luk. Pržite oko 2-3 minute.
U posebnoj zdjelici pomiješajte sirće, soja sos, chilli sos, kečap, pa prelijte povrće u woku i pustiti da krčka oko 2 minute. Zatim, dodajte blitvu izrezanu na trakice i vratite isprženu teletinu. Sve dobro izmiješajte i kratko ostavite na vatri. Pikantne komadiće teletine i povrća poslužite sa rižom.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.