Zahvaljujući Dr. Oetkeru svako može biti majstor slastica, a recept za ovu hrskavu pitu sa nougat kremom će vas u to i uvjeriti.
Sastojci:
tijesto:
300 g brašna
150 g putera
4 kašike šećera
prstohvat soli
½ kašičice
Dr. Oetker praška za pecivo
1 omot
Dr. Oetker vanilin šećera
1 jaje
nadjev:
1 vrećica
Dr. Oetker Special Puding za nougat tortu
50 g
Dr. Oetker lješnjak krokanta
posip:
100 g lješnjaka
50 g
Dr. Oetker lješnjak krokanta
Najprije napravite prhko tijesto. Pomiješajte brašno,
Dr. Oetker vanilin šećer, Dr. Oetker prašak za pecivo, šećer, prstohvat soli, puter i jaje, te zamijesite glatko tijesto. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.
Dok se tijesto hladi, napravite nougat kremu, a najlakši način za to je da koristite Dr. Oetker Special Puding za nougat tortu. Puding napravite prema uputstvu na pakovanju, pa dok je još topao u njega umiješajte i 50 g Dr. Oetker krokanta.
Lješnjake sitnije isjeckajte, pa ih blago prepržite.
Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela. Prvi dio tijesta trebate prilgaoditi tepsiji/kalupu u kojem ćete peći kolač, pa ga rastanjite na papiru za pečenje na veličinu tepsije. Tijesto dobro utisnite po dnu tepsije.
Nakon toga, po tijestu izlijte puding, pa ga pospite dijelom preprženih lješnjaka. Ostatak tijesta (manji dio) izmrvite rukama, ili narendajte na krupno, pa ga pospite po lješnjacima. Na kraju dodajte ostatak lješnjaka.
Kolač pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Topao kolač dodatno možete posuti ostatkom krokanta. Uživajte u slatkim i prhkim zalogajima!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.