Složenac, kao što mu i samo ime kaže, je jelo u kojem slažete razne namirnice i pokušavate dobiti najbolju kombinaciju. Mi smo složili piletinu i gljive i nismo se mogli zaustaviti s jelom kada je složenac izašao iz rerne.
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 luk
500 g pilećeg filea
200 g svježih šampinjona
200 g šampinjona iz konzerve
1 krem supa od gljiva
300 ml vrhnja za kuhanje
100 ml mlijeka
2 kašike peršuna
2 kašike parmezana
2 kašike mljevene crvene paprike
2 kašike peršuna
200 g narendanog žutog sira
so
biber
Poput brojnih drugih recepata i ovaj počinjemo sa dinstanjem luka u koji dodamo piletinu isječenu na zalogaje. Kada piletina porumeni dodamo i krupno isječene šampinjone i krčkamo dok tečnost od gljiva ne ispari.
U šerpi potom zagrijemo gljive iz konzerve, pa im dodamo instant krem supu od gljiva koju je potrebno samo pomiješati s vodom. Mada nećete pogriješiti ako i napravite krem supu, pa s njom zalijete šampinjone iz konzerve. U sve dodate vrhnje za kuhanje i mlijeko i pustite da se sos zgusne.
I na kraju ide najbolji dio... slaganje. Uzmite vatrostalnu zdjelu i po dnu poredajte piletinu i gljive koje ste ispekli u tavi. Po želji sve pospite svježim peršunom, pa prelijte sosom od gljiva. Zatim dodajte parmezan i mljevenu papriku, i na kraju preko svega stavite narendani žuti sir (gouda, edamer, trapist i sl.). Sve ide u rernu na 180 stepeni i peče se oko 40 minuta. Uz ovaj složenac možete poslužiti kuhanu rižu, kus kus ili grilovanu palentu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.