18.10.2017. 10:33
0
Slatka pita od breskvi
Za sve one koji vole slatko, a da je još i njihovih ruku djelo, Žarko Marić ima idealan recept. Pita od breskvi je lagani desert koji prija uvijek.

Sastojci:

1 kg breskvi 
250 g lisnatog tijesta 
2 kašike smeđeg šećera 
1 limun 
1 vrećica pudinga od vanilije
2 kašike meda 
sladoled od vanilije

Kada je sezona, onda je najbolje koristiti svježe breskve, ali za ovaj slatkiš poslužit će i konzervirane. U dubljoj zdjeli lagano izmiješajte oguljene kriške breskve sa smeđim šećerom, medom, sokom i koricom jednog limuna, te jednom vrećicom pudinga od vanilije. Smjesu od breskvi ostavite sa strane, pa pripremite tijesto.

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte lisnato tijesto u oblik tepsije ili kalupa za kolače koji ćete koristiti za pečenje. Tijesto prebacite u tepsiju, pa ga prstima ravnomjerno rasporedite. Po tijestu, zatim, izlijte smjesu sa breskvama pazeći da cijelo tijesto bude prekriveno. Ukoliko ste ljubitelj začina, vaš kolač prije stavljanja u rernu možete posuti začinom za medenjake (cimet, muškatni oraščić, klinčići i sl.). Tefal je i ovoga puta bio od velike pomoći Žarki.

Pitu pecite na temperaturi od 170 stepeni oko 20 minuta. Poslužite je toplu uz obaveznu kuglu sladoleda od vanilije. 

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeu i twitteru.
0
Source.ba komentari
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.