Dvije super ukusne kreme na istom kolaču?! Ova torta jednostavno ne može da ne valja, a nije ni teška za napraviti.
Sastojci:
1 gotova kora za tortu
krema od griza:
1 litar mlijeka
10 kašika pšeničnog griza
4 kašike šećera
1 kašika vanilin šećera
4 bjelanca
prstohvat soli
puding krema:
1 litar mlijeka
4 žumanca
6 kašika šećera
2 vrećice pudinga od lješnjaka
500 ml vrhnja za šlag
Za potpuni uspjeh ovog recepta potrebno je i da ste dobro raspoloženi, stoga ne upuštajte u pravljenje ove torte ako ste u žurbi i pod stresom.
Najprije, zagrijte litar mlijeka skoro do ključanja, pa u njega dodajte griz neprestano miješajući. Zatim, dodajte šećere i miješajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
Skinite s vatre, a u posebnoj zdjeli bjelanca izmiksajte u čvrst snijeg, pa ga lagano umiješajte u toplu kremu. Na dno kalupa za tortu stavite biskvit po želji, odnosno onaj koji pronađete u prodavnici. Preko biskvita izlijte kremu od griza, i počnite praviti kremu od pudinga.
Ponovo zagrijte mlijeko do ključanja, pa najprije dodajte žumanca i fino ih umiješajte, te uspite šećer. Prah za puding prvo razmutite s malo mlijeka, pa dodajte u smjesu i neprestano miješajte.
Toplu puding kremu prelijte preko ostatka torte, poravnajte i stavite u frižider na hlađenje. Kada se ohladi, vaša torta je već gotova, ali je dodatno možete obogatiti ako joj na kraju dodate i šlag.
Tefal je ponovo bio Žarkina „desna ruka“ u pripremi ovog recepta.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.