Slatki su vjerovatno popularniji, ali i jela sa slanim palačincima su poslastice koje se ne odbijaju. Žarko Marić ih je punio blitvom, prasom i sirom, pa ih još i zapekao... Njam, njam!
Sastojci:
palačinci:
1 jaje
so
75 g glatkog brašna
125 g kukuruznog brašna
½ vrećice praška za pecivo
100 ml mineralne vode
200 ml mlijeka
1 kašičica vlasca
nadjev:
ulje
1 stabljika prase
1 češanj bijelog luka
500 g kuhane blitve
so
mješavina začina
200 g svježeg sira
2 kašike parmezana
50 g žutog sira
preljev:
1 jaje
200 ml milerama
50 g žutog sira
Najprije pripremite tijesto za palačinke. Ulupajte jaje i prstohvat soli, pa dodajte vodu i mlijeko. Pomiješajte glatko i kukuruzno brašno, te prašak za pecivo, pa postepeno umiješajte u ostatak smjese. Na kraju umiješajte vlasac i ostavite smjesu da stoji, a za to vrijeme pripremite nadjev.
Na malo ulja prepržite nasjeckanu prasu, pa dodajte trakice blitve koju ste prethodno skuhali. Začinite, kratko prodinstajte, pa skinite s vatre. Povrću dodajte svježi sir, parmeza i žuti sir po želji (trapist, gouda, edamer i sl.), dobro izmiješajte i ostavite sa strane.
Palačinke pecite kao i slatke. Za savršeno pečene palačinke zaslužna je
Tefal tava, u koju nije potrebno dodavati ulje, a imate i indikator koji će vam pokazati kada je tava dovoljno ugrijana za pečenje. Palačinke napunite nadjevom, urolajte, pa ih poslažite u dublju tepsiju, ili vatrostalnu zdjelu. Sve prelijte smjesom od jaja i milerama, te pospite žutim sirom. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 10 -15 minuta, odnosno dok sir ne porumeni. Uživajte u toplim, mekanim i slasnim zalogajima slanih palačinaka!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.