Kada otkrijete kako je lagano napraviti domaću majonezu, vjerovatno se više nikada nećete odlučiti za kupovnu.
Sastojci:
1 cijelo jaje
1 žumance
sok ½ limuna
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašičica senfa
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašika šećera
prstohvat kurkume
300 ml suncokretovog ulja
Najbitnije za ovaj recept jeste dobar štapni mikser, a
Tefal Optitouch HB833138, kojeg je koristio Žarko Marić, se pokazao kao savršen aparat.
U zdjelu koju dobijete sa štapnim mikserom najprije ubacite jedno cijelo jaje i jedno žumance. Zatim, dodajite redom sok limuna, jabukovo sirće, senf, so, biber, šećer i malo kurkume. Na kraju ulijte suncokretovo ulje i štapni mikser spustite do dna zdjele.
Podesite mikser na najveću brzinu, te laganim pokretima, ne odvajajući mikser od dna zdjele, počnite miksati sastojke. Već nakon pola minute, sastojci će se početi zgušnjavati. Tek kada smjesa postane nalik majonezi možete lagano mikser početi dizati prema gore, pa vraćati prema dnu. Miksajte dok ne dobijete željenu teksturu majoneze, ali u prinicipu majoneza je gotova za pet minuta.
Ukoliko je ne potrošite odmah, majonezu čuvajte u frižideru i iskoristite je u roku od pet dana.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.