Volite li začine i ljuto, onda ćete uživati u „vrućem“ krompiru koji nam stiže iz daleke Indije.
Sastojci:
nadjev:
150 g kokosovog brašna
150 g leblebija
50 g grožđica
4 zelene chili papričice
3 kašike šećera
3 češnja bijelog luka
1 kašika soli
sok 1 limuna
kurkuma
komadić đumbira
korijander
so
kuglice:
250 g kropmira
70 g brašna
30 g kukuruznog brašna
malo soli
Za početak skuhajte krompir, a potom pripremite pikantni i ukusni nadjev. U većoj i dubljoj zdjeli pomiješajte kokosovo brašno, leblebije (možete koristiti konzervirane, koje nije potrebno kuhati), sitno isjeckane grožđice, šećer, so, limunov sok, kurkumu i korijander. U blenderu ili sa štapnim mikserom fino usitnite chili papričice, đumbir, bijeli luk i so, pa dodajte u ostatk smjese. Sve dobro izmiješajte rukama, dok se sve namirnice fino ne sjedine.
Kuhani krompir ispasirajte, pa u njega dodajte brašno i kukurzno brašno, posolite i zamijesite smjesu od koje ćete zapravo praviti kuglice. Ova smjesa je prilično ljepljiva, pa će vam prije formiranja kuglica pomoći ako prethodno pokvasite ruke.
Dakle, uzmete šaku smjese od krompira i lagano je rastanjite na dlanu, pa u sredinu stavite kašiku nadjeva. Zatim, pažljivo rubove prebacite preko nadjeva, kako bi ste dobili kuglicu iz koje nadjev neće moći iscuriti. Napravite onoliko kuglica koliko imate smjese i nadjeva. Prije pečenja, kuglice možete ostaviti u frižider na hlađenje, jer će onda biti još hrskavije kada ih budete pržili.
Kuglice pržite u dubljem ulju oko 5 minuta i poslužite uz salatu i jogurt. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.