Za pripremu ribe zaista nije potrebno mnogo vremena. Donosimo recept s kojim ćete imati pravi slasni riblji specijalitet!
Sastojci:
škarpina ili neka druga morska riba (oko 500 g)
250 ml mlijeka
so
biber
brašno
maslinovo ulje
umak:
1 kašika putera
sok 2 naranče
50 ml bijelog vina
ruzmarin
U ribarnici potražite svježu morsku ribu, ali nećete pogriješiti ni ako uzmete smrznutu. Također, možete uzeti cijelu ribu, a još lakše ćete je pripremiti ako pronađete filete morske ribe.
Kako god, ribu najprije dobro isperite, a onda još bolje posušite, pa je prelijte mlijekom i ostavite oko sat vremena u frižider.
Nakon toga ribu posolite i pobiberite, pa je dobro uvaljajte u brašno. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa ribu pržite na srednjoj vatri oko pet minuta sa svake strane. Isprženu ribu izvadite u posebnu zdjelu, poklopite je i ostavite sa strane.
U istu tavu, u kojoj ste pekli ribu, dodajte kašiku putera, pa kad se rastopi ulijte najprije cijeđeni sok naranče i bijelo vino. Po želji, umak možete dodatno posoliti i pobiberiti, a obavezno stavite ruzmarin i krčkajte sve dok se sos ne zgusne. Sa ovim sosom prelijte ribu i poslužite uz kuhanu blitvu.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.