Ko voli leću zna kako je to zahvalna namirnica s kojom se mogu praviti divna jela, a naši kuhari su se ovoga puta odlučili za lagani čorbanac.
Sastojci:
400 g crvene leće
1 luk
3 češnja bijelog luka
1 mrkva
1 kašika paradajz pirea
600 ml povrtnog temeljca
1 kašika sirćeta
1 kašika crvene paprike
1 kašika timijana
1 kašika meda
so
biber
Leću nije potrebno namakati u vodi, jer onda se obično prekuha prilikom pripreme ovog jela. Stoga je dovoljno da je par minuta dobro isperete pod jakim mlazom vode.
Na malo ulja, najprije, prepržite sitno nasjeckan luk i bijeli luk, pa kad omekšaju dodajte mrkvu isjeckanu na kockice. Poslije par minuta dodajte veću kašiku paradajz pirea i dobro ga umiješajte u povrće. Zatim, sve prelijte s povrtnim temeljcem, izmiješajte, poklopite i krčkajte na laganoj vatri oko pola sata.
Nakon toga, u leću dodajte malo sirćeta, med i začine (crvena paprika, timijan), te posolite i pobiberite po želji i krčkajte još desetak minuta. Uz ovaj čorbanac odlično ide ražev hljeb i zelena salata.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.