Prhki, mekani, a unutra čokoladno punjenje. Keksići koje ćete rado praviti i sa kojima ćete moći počastiti drage goste i prijatelje.
Sastojci:
125 g glatkog brašna
125 g integralnog brašna
125 g putera
50 g šećera u prahu
20 g kakao praha
50 g tamne čokolade (narendane)
5 g praška za pecivo
1 vanilin šećer
1 žumance
prstohvat soli
punjenje:
50 g mliječne čokolade
50 g bijele čokolade
50 g punjene čokolade po izboru
U većoj i dubljoj zdjeli pomiješajte najprije glatko brašno, te prašak za pecivo i so. Potom, ubacite kockice hladnog putera, pa lagano rukama pritiščite brašno i puter dok ne dobijete prhku smjesu, odnosno mrvice.
Tada dodajte šećer u prahu, vanilin šećer, kakao, narendanu tamnu čokoladu i žumance, pa nastavite mijesiti tijesto rukama. Na kraju u tijesto umijesite i integralno brašno. Kada dobijete glatku smjesu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.
Hladno tijesto razvaljajte na debljinu oko 3 mm, pa okruglim kalupom napravite keksiće. Na pola keksića poredajte kockice čokolade, pa ih preklopite drugom polovicom keksića i pritisnite na krajevima kako čokoloda ne bi iscurila prilikom pečenja.
Keksiće složite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni između 10-12 minuta.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.