26.7.2023. 21:24
1
Poderala papinu sliku iz revolta, bojkotovala zbog ratova i imala problematičnu mladost te 2018. postala muslimanka: Buran život Sinead O'Connor
FOTO: Screenshot
Irska pjevačica Sinead O'Connor preminula je u 57. godini.

Karijeru je započela 1980-ih godina, a postala je poznata svojom pjesmom 'Nothing Compares 2 U'. Objavila je 10 studijskih albuma tokom svoje karijere.

Njena izvedba Princeove pjesme "Nothing Compares 2 U" proglašena je svjetskim singlom broj jedan 1990. godine. Osvojila je Grammy sljedeće godine za svoj album "I Do Not Want What I Haven't Got".

Trenutak koji je obilježio njenu karijeru: Sinead O‘Connor u prenosu uživo poderala papinu sliku

Prije trideset godina tada mlada Sinéad O’Connor šokirala je Ameriku svojim političkim prosvjedom u emisiji Saturday Night Live. NBC ju je odmah doživotno zabranio, a Amerikanci su je gađali jajima na ulici i izviždali tokom nastupa uživo. Sve je to izazvalo buru u američkoj javnosti. 

Bilo je to 3. oktobra 1992. godine. Sinéad O’Connor zurila je u kamere u studiju Saturday Night Livea i držala fotografiju ispred lica. Nije treptala ni progovorila ni riječ. Oko nje se čula samo buka iz bekstejdža.

Na slici koju je držala moglo se vidjeti dijete s ulice u Brazilu koje je ustrijelila policija. Ta fotografija bila je samo distrakcija. Nitko nije ni slutio što će se zapravo dogoditi tokom nastupa uživo.

"Donijela sam fotografiju u studio i sakrila je u garderobi. Na probi, kad sam završila s pjevanjem War, uzela sam sliku brazilskog klinca s ulice kojeg su ubili policajci", izjavila je kasnije. "Zamolila sam snimatelja da zumira fotografiju tijekom same emisije. Nisam mu rekla što imam na umu za kasnije. Svi su sretni. Mrtvo dijete u dalekoj zemlji ionako nije ničiji problem."

"Pjevam War i niko ništa ne sumnja", prisjetila se O’Connor u svojim memoarima. "Ali na kraju, ne držim djetetovu sliku. Podižem fotografiju Ivana Pavla II. i onda je kidam na komade. Vičem: borite se protiv pravog neprijatelja!" opisala je. To je bio, saznalo se kasnije, njen protest zbog zlostavljanja djece unutar redova Katoličke crkve.



NBC je odmah doživotno zabranio O’Connor. 

Ispred studija prolaznici su je gađali jajima. Na koncertu u čast Boba Dylana u Madison Square Gardenu dvije sedmice kasnije izviždali su je.

"Pola publike zviždi, pola njih kliče. To je najčudnija buka koju sam ikada čula u životu", prisjetila se O’Connor u Nothing Compares, dokumentarcu Kathryn Ferguson. "Imala sam poriv za povraćanjem", dodala je tada.

Odbila sviranje himne prije koncerta 

Činilo se kao da je Amerika jedva dočekala izgovor da se okomi na O‘Connor. Naime, u avgustu 1990. odbila je sviranje američke himne prije svog koncerta u New Jerseyju. 

Bojkotirala je i dodjelu Grammyja 1991. u znak prosvjeda protiv američkih ratova na Bliskom istoku i pozvala svoje kolege umjetnike da slijede njezin primjer. Obračun s Papinom slikom bio je njen kraj u Americi. Nikada se više nije pojavila na ljestvicama niti je nastupala na TV-u u udarnom terminu.

Odnos s majkom 

Samo dvije godine prije ovog događaja O’Connor je u Americi dočekana na potpuno drugačiji način. Popela se na vrh američkih ljestvica pjesmom Nothing Compares 2 U. U videu je plakala zbog sjećanja na svoju pokojnu majku koja je 1985. godine poginula u prometnoj nesreći. 

Marie O’Connor također je bila inspiracija za prosvjed svoje kćeri. Njih dvije su imale kompliciran odnos: O’Connor je optužila majku da ju je fizički i emocionalno traumatizirala tijekom djetinjstva.

Nakon majčine smrti O’Connor je skinula Papin portret sa zida svoje kuće u Dublinu. To je zapravo bila slika koju je prošvercala u studio SNL-a. 

Kolege su je kritizirale 

Bez obzira na njezine motive, ovaj je čin bio skandal u Americi. "Sveti teror!" pisalo je na naslovnici New York Daily Newsa. Mnogi poznati osudili su taj čin, poput glumca Joea Pescija i Franka Sinatre.

Čak je i Madonna kritizirala O’Connor: "Mislim da postoje bolji načini da predstavi svoje ideje, umjesto kidanja slike koja mnogo znači drugim ljudima", rekla je Madonna. 

U Irskoj potpuno drugačije reakcije

U Irskoj je reakcija bila prigušenija. Jedan od razloga bio je taj što snimka O’Connor nije bila široko rasprostranjena. Nije to bilo vrijeme kad se mogao potražiti video na YouTubeu. Skandal je došao i prošao uglavnom nezapaženo.

Međutim, postojao je i drugi faktor. Javno mnijenje u Irskoj polako se, ali neumoljivo, okretalo protiv Katoličke crkve tako da je Sinead u vlastitoj zemlji prošla puno "blaže" nego u SAD-u.

Njena mladost

O'Connor je rođena u problematičnoj porodici u Dublinu 8. decembra 1966. godine. Jedno je od petero djece Jacka i Marie O'Connor. Jack i Marie, koji su vrlo rano ušli u brak, imali su probleme, što je rezultiralo prekidom kad je O'Connor imala samo osam godina.

Troje starije djece otišlo je živjeti s majkom, gdje su, kako O'Connor tvrdi, bili podvrgnuti fizičkom zlostavljanju. Kasnije je pjevačica tvrdila da je počela imati problema s mentalnim zdravljem jer ju je majka osim fizički i seksualno zlostavljala dok je bila dijete.

Prešla na islam 

O'Connor je promijenila ime u Shuhada’ Sadaqat 2018. godine nakon što je odlučila da pređe na islam. Iza pjevačice je ostalo troje djece. U januaru 2022. izgubila je svog 17-godišnjeg sina Shanea, za kojeg je tada rekla da je "odlučio da okonča svoju zemaljsku borbu i sada je s Bogom".


(Erna H.) 

1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.