14.6.2022. 22:34
0
Zahtjev Appleu za dodavanje podrške na bosanskom jeziku
Samir Bečić, ugledni fitness trener porijeklom iz Bosne i Hercegovine s adresom u Houstonu, obratio se kompaniji Apple, čiji je korisnik privatno i profesionalno, ukazavši na naizgled nevažan nedostatak u iOS sistemu čijom ispravkom, kako je rekao, Apple ima priliku da napravi “simboličnu, ali stvarnu razliku u borbi bosanskog naroda”.

Bečić je direktno pisao izvršnom direktoru kompanije Timu Cooku i njegovom timu, s molbom da razmotri jednu “simboličnu, ali duboko smislenu i značajnu gestu”, i to povodom nadolazeće komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici.

Naime, od uprave Apple-a tražio je dodavanje jezične podrške za bosanski jezik na iOS i iPadOS QuickType tastaturama, kao način odavanja počasti za stotine hiljada života oduzetih u ratu 1992.-1995., ali i kao sredstvo podrške novim generacijama bh. građana.

“Ovaj zahtjev upućujem kao rođeni Bosanac koji je iz prve ruke svjedočio užasima i neizrecivoj tragediji rata 1992-1995. U mom rodnom gradu Ključu život je izgubilo više od 700 mojih sugrađana, od kojih su mnogi članovi moje porodice, prijatelji i komšije. Ovi događaji ostavili su neizbrisiv trag na mene i nadahnuli me da svoj život posvetim pomaganju ljudima u nevolji”, navodi se u pismu.

Bečić ističe kako je kao sportaš slijedio svoj cilj posvetivši se poboljšanju zdravlja i kondicije za sve ljude, ali se i posvetio pružanju podrške bh. građanima u procesu oporavka kao narod i nacija nakon posljednjeg rata dok se suočavaju s istim nacionalističkim silama koje opet nastoje potaknuti krvoproliće.

“Apple ima priliku napraviti simboličnu, ali stvarnu razliku u borbi bosanskog naroda. Dodavanje jezične podrške za bosanski jezik na iOS i iPadOS QuickType tastaturu djelovalo bi kao snažna, svakodnevna, afirmacija za Bosance širom svijeta da nisu zaboravljeni, te da njihov identitet i kultura imaju vrijednost, da su živi i da napreduju uprkos prošlim (i sadašnjim) naporima da ih se uništi. Apple ima jedinstvenu poziciju u korporativnom svijetu jer daje prednost ljudima ispred profita. Pozivam vas da djelujete prema ovoj hvalevrijednoj filozofiji podržavajući bosanski narod kao što sam ovdje predložio”, zaključio je Bečić.

(A. Balićevac)

Apple
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.