1.12.2015. 17:13
0
Delegacija gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo zahvalila Turskoj na zamjeni domaćinstava EYOF-a
Delegacija gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo danas je posjetila ambasadu Republike Turske u Sarajevu kako bi zahvalila Turskoj na zamjeni domaćinstava za održavanje Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF).
EYOF 2017. godine trebao je biti održan na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva ali je početkom ove godine ustanovljeno kako gradovi nisu ispunili organizacijske uslove zbog čega je BiH prijetilo oduzimanje ovog sportskog događaja. Sa turskim gradom Erzurumom u kojem je EYOF trebao biti održan 2019. godine dogovorena je zamjena domaćinstva, te će Sarajevo i Istočno Sarajevo imati više vremena kako bi, ovaj put, pokušali uspješno organizovati takmičenje.

Zahvalnost takvom gestu koji je svojevrsno „spašavanje obraza BiH“, izrazili su gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija i Samir Avdić, direktor sarajevskog EYOF-a koji su danas posjetili tursku ambasadu u BiH.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay podsjetio je kako je Turska pristala na zamjenu domaćinstva za EYOF nakon zahtjeva kojeg je uputila BiH.

"Turska je ovo uradila zbog zahtjeva BiH i to je prihvaćeno. Vjerujem da će Erzurum to odraditi kako treba, a za 2019. godinu nadam se da će Sarajevo pokazati svoje vještine u zimskim sportovima. Ovo samo rade prijatelji jedni drugima i mi smo na ovaj način kao dvije zemlje pokazali koliko smo bliski", kazao je Erginay.

Zahvalu Turskoj i njenom narodu izrazio je i Samardžija napominjući kako je ustanovljeno da BiH ne može biti organizacijski spremna za sportsko takmičenje do 2017. godine, ali da se nada da će se to desiti do 2019.

"Zahvaljujem se Turskoj za zamjenu domaćinstva. Ideja o zamjeni je došla nakon što je BiH bila pogođena poplavama, ujedno i Sarajevo, kako se bliži 2017. godina shvatili smo da ne možemo stići sve organizovati. Poslali smo zahtjev za zamjenu domaćinstva i zahvalni smo što je to Turska prihvatila, a 2019. godine želimo pokazati najbolje od Sarajeva i BiH", kazao je Samardžija koji je uputio poziv turskom ambasadoru da posjeti Istočno Sarajevo.

Turski grad Erzurum ponudio je Sarajevu i Istočnom Sarajevu da prisustvuju organizacijskim pripremama EYOF-a 2017. kako bi bolje pripremili svoje takmičenje, kazao je direktora EYOF-a 2019. Samir Avdić.

Nastavak prijateljskih projekata između BiH i Turske najavio je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji je kazao kako je prošlog mjeseca u posjeti Ankari i Istanbulu dogovorio nove projekte. 

"Sa predstavnicima općina tih gradova razgovarao sam o novim saradnjama i projektima. U Ankari sam iznio ideju da se u Sarajevu napravi najveći park u centru grada što se nikada do sada nije gradilo u BiH i Balkanu, te da se on zove park prijateljstva", rekao je Komšić, prenosi Anadolu Agency. 

(Anadolu Agency)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.