14.2.2016. 11:15
0
Sarajevo Jamboree: Praznik ženskog hokeja u Zetri
U okviru međunarodnog hokejaškog turnira Happy Hocke Days koji se ovog vikenda održava u Sarajevu, upriličen je prvi Girl's Jamboree - regionalno jedinstveni događaj ženskog hokeja.
Pedesetak igračica hokeja na ledu iz Hrvatske, Srbije i BiH okupilo se u Sarajevu na ovom događaju. Riječ je o hokejaškim utakmicama u kojima se bore mješoviti timovi sastavljeni od igračica iz različitih klubova.

Ženski hokej doživljava svjetsku ekspanziju, a Svjetska hokejaška federacija IIHF već duže vrijeme promovira rodnu jednakost u ovom ledenom sportu. Prvo svjetsko prvenstvo održano je 1990. godine, dok se prvi put na Olimpijadi igrao 1998. godine.

Djevojčice do 12 godina ovaj sport igraju u mješovitim timovima, pa je takva praksa bila i u BiH. Zadnje tri godine pri Hokejaškom savezu BiH djeluje jedan ženski tim koji broji devet igračica starijih od 13 godina. Istovremeno, nekoliko mlađih djevojčica priprema se za ulazak u ženski tim.

- S obzirom da sezona leda u Sarajevu traje samo šest sedmica broj djevojčica nije ni približno odgovarajući, iako postoji veliki intreres. Suviše je kratka sezona, da bi se mnogi odlučili za sportove na ledu. Nadamo se da će izgradnjom male montažne ledene dvorane u Sarajevu uvjeti za trening i razvoj svih sportova na ledu biti mnogo bolji, što će omogućiti i veći kvalitet naših igrača i igračica. Očekuje nas EYOF 2019 na kojem bismo željeli sudjelovati sa juniorskim muškim i ženskim timom.Hokej je najbrži timski sport na svijetu, koji razvija koordinaciju, vještinu kretanja, tatkičko razmišljanje, timski duh i samopouzdanje igračica - kazao je selektor BH seniorske reprezentacije i trener ženskog tima Anthony London.

U regiji trenutno djeluje tek nekoliko seniorskih ženskih klubova u Sloveniji i jedan u Hrvatskoj.

Najvažnije razlika u pravilima između muškog i ženskog hokeja je ta što se u ženskom hokeju napad tijelom ne dozvoljava. Muška i ženska oprema se ne razlikuju mnogo, osim kacige - muškarcima je dozvoljeno da na kacigi imaju vizir od pleksiglasa dok žene moraju nositi zaštitnu mrežicu, navodi se u saopćenju Hokejaškog saveza BiH.
(Fena)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.