25.3.2016. 17:28
0
Ukupno 27 ruskih sportista pozitivno na meldonijum
Ministar sporta Ruske Federacije Vitalij Mutko rekao je da je 27 sportista iz ove zemlje pozitivno na meldonijum, supstancu koju je Međunarodna antidoping agencija - WADA 1. januara stavila na listu zabranjenih.

U Rusiji je do danas 27 sportista registrovano kao pozitivno na meldonijum, a oko 127 sportista širom svijeta - rekao je Mutko za agenciju R-Sport, prenosi B92.

On je naveo da je siguran da broj otkrivenih doping slučajeva svake godine u Rusiji nije veći nego u ostalim zemljama, navodeći da se radi o "oko 200 slučajeva godišnje".

Meldonijum je postao svjetski poznat početkom marta, kada je ruska teniserka Marija Šarapova objavila da su njeni doping rezultati bili pozitivni na tu supstancu na "Australian Openu".

Među sportistima čiji su rezultati bili pozitivni na meldonijum su i ruska reprezentativka u umjetničkom klizanju Jekaterina Bobrova i plivačica Julija Jefimova.

Meldonijum se koristi kod bolesti srca i povećava izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema. Međunarodna atletska federacija (IAAF) je prošlog novembra suspendovala ruske atletičare iz svih takmičenja nakon izvještaja agencije WADA o navodnom sistemskom dopingu koji je prikrivala država.

Ruski atletski savez mora da ispuni brojne zadatke kako bi IAAF ukinula suspenziju na vrijeme i dozvolila ruskim atletičarima da se takmiče na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u augustu ove godine.


(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.