11.3.2024. 18:00
0
Počinje borba za Euro 2026: Određene jakosne grupe
FOTO: EHF
Žrijeb kvalifikacionih grupa za rukometno Evropsko prvenstvo 2026. godine će se održati u četvrtak, 21. marta (16:30), a poznate su jakosne grupe.

Danska, Švedska i Norveška će biti domaćini turnira. Osim njih direktan plasman na prvenstvo izborili su i aktuelni prvaci Francuzi. 

Za preostalih 20 mjesta borit će se 32 selekcije među kojima je i Bosna i Hercegovina. "Zmajevi" su uoči žrijeba smješteni u treću jakosnu grupu.

Osim BiH, tu su još Slovačka, Belgija, Švicarska, Rumunija, Litvanija, Ukrajina i Italija.

Ostale jakosne grupe čine:

Prva: Njemačka, Španija, Mađarska, Hrvatska, Island, Slovenija, Portugal, Nizozemska

Druga: Austrija, Crna Gora, Srbija, Poljska, Češka, Sjeverna Makedonija, Farski Otoci, Grčka.

Četvrta: Finska, Izrael, Estonija, Gruzija, Turska, Luksemburg, Kosovo, Latvija.

Plasman na Evropsko prvenstvo osigurat će prvoplasirane i drugoplasirane reprezentacije svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Kvalifikacione utakmice igrat će se u tri termina po dvije utakmice.

Prvo kolo igra se 6. i 7. novembra tekuće godine, potom 2. kolo 9. i 10. novembra. Kvalifikacije se nastavljaju u martu naredne godine. Treće kolo igra se 12. i 13. marta, a četiri dana kasnije su na programu mečevi 4. kola, dok će se kvalifikacije azvršiti u prvoj polovini maja 2025. godine.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.