10.8.2024. 20:54
0
Olimpijske igre: Chermen Valiev donio prvu olimpijsku medalju Albaniji u historiji
Hrvač Chermen Valiev ispisao je historiju albanskog sporta. On je svojoj zemlji donio prvu medalju na Olimpijskim igrama.

Chermen Valiev ime je koje će u Albaniji slaviti. 25-godišnjak je danas uzeo bronzu na Olimpijskim igrama u Parizu, prvu u historiji za svoju državu.

Valiev je imao jako dobar turnir, a na kraju je došao do borbe za bronzu u hrvanju slobodnim stilom. Protivnik mu je bio predstavnik Tadžikistana Viktor Rassadin.

Albanski takmičar je na kraju slavio sa 6:2 i slavlje je moglo početi jer je ispisao historiju sporta u svojoj državi.

Treba svakako istaći da je Valiev od ove godine predstavlja Albaniju. Prethodno se godinama borio za Rusiju jer je rođen u Sjevernoj Osetiji.

Radi se o momku koji iza sebe ima brojne medalje na Grand Prix takmičenjima, a upravo je ove godine u Tirani predstavljajući svoju novu državu uzeo zlato.

Po odlasku u Pariz Albanci su imali velika očekivanja. Valiev ih je ispunio i donio je historijsku medalju ovoj državi.

Tako je Bosna i Hercegovina ostala usamljena bez olimpijske medalje uz mikrodržave Monako, Andoru i Maltu...

Zlato u kategoriji do 74 kilograma uzeo je Uzbekistanac Razambek Salambekovitch Jamalov, srebro je pripalo Japancu Daichi Takataniju, a uz Valieva bronzu je uzeo Amerikanac Kyle Douglas Dake.

Dake je u borbi za bronzu savladao predstavnika Srbije Hetika Cabolova.

(Ajdin B.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.