10.8.2024. 17:15
0
Francuz pokušao poniziti Imane Khelif, pa ostao bez teksta: "Ovo zaslužuje još jednu medalju"
Alžirska bokserka Imane Khelif osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu u kategoriji do 66 kilograma. Ova 25-godišnjakinja je još veću pobjedu ostvarila nakon borbe u razgovoru s bezobraznim francuskim novinarom.

Imane Khelif postala je poznata širom svijeta. Bokserka iz Alžira bila je na ogromnom udaru zbog činjenice da ima muške hromozome i da je zbog toga bila suspendovana od strane Međunarodne bokserske asocijacije (IBA).

Međutim, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dozvolio joj je da se takmiči u Parizu. To je izazvalo brojne polemike jer su mnogi smatrali da je uvreda za žene što dopuštaju nekom s muškim hormonima da učestvuje u ženskom turniru.

Ipak, Imane je na kraju pobijedila sve. Došla je do zlatne medalje u Parizu, a zatim je pokazala da se i pored ringa zna obračunavati riječima.

Na press konferenciji poslije finala francuski novinar pokušao ju je isprovocirati na nacionalnoj osnovi aludirajući da bi trebala znati francuski jezik s obzirom na to da je Alžir godinama bio koloniziran od ove zemlje.

Tražio je od Imane da mu odgovori na francuskom, a ona mu je kulturno odgovorila.

"Ne znam pričati francuski jezik. Odgovorit ću vam na arapskom, pa neka vam prevedu", istakla je Khelif govoreći na engleskom.

Na kraju je bezobrazni francuski novinar dobio odgovor, ali ne na način kojeg je smatrao 'zadovoljavajućim'. Ovakav potez Imane označen je kao vrhunski među Alžircima.


"Ovo je brilijantno. Zaslužuje još jednu medalju".

"Sada je još više volim. Francuska još Alžir smatra svojom kolonijom", neki su od komentara na društvenim mrežama.

(Ajdin B.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.