5.11.2015. 12:25
0
Jedinstveno slano jezero u blizini Dakara
Na oko 40 kilometara sjeveroistočno od Dakara, glavnog senegalskog grada prostire se jedinstveno jezero Retba, po mnogo čemu prirodni fenomen i jedan od izvora prihoda tamošnjeg stanovništva, piše Anadolu Agency (AA).

Jezero se proteže na tri kilometra kvadratna, a sadrži veliku koncentraciju soli dok salinitet na nekim dijelovima jezera prelazi 40 posto.

Veliki broj Senegalki svakodnevno radi u jezeru odakle se crpi sol, prodaje i koristi najviše za konzervisanje ribe. 

Postupak prikupljanja soli iz jezera je isti godinama. Žene stojeći u vodi drvenim četkama sa dna jezera stružu sol koju kasnije u drvenim posudama prenose do obale. Da bi zaštitile kožu od visoke koncentracije soli, Senegalke koriste maslac dobiven od oraha drvete shea. 

Boja jezera Retba, koji je često završna stanica svjetski poznate utrke Dakar Relly, također je specifična. Boja vode posebno je izražena u sušnom periodu kada je površina jezera potpuno roza. 

Ta boja potiče od alge Dunaliella salina koja proizvodi rozi pigment i živi u izrazito slanoj vodi.

(Anadolija)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.