26.5.2016. 15:38
0
Kapadokya: Spoj prirode i historije u najljepšem krajoliku svijeta
Kapadokya, regija koja se nalazi u centralnoj Turskoj, jedna od najposjećenijih turističkih destinacija ove zemlje. Iz godine u godinu postala je nezaobilazna destinacija turista iz svih dijelova svijeta.

U Kapadokiji se spajaju ljepote prirode i historije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu. Specifičnost Kapadokyje, čiji naziv znači "Zemlja lijepih konja" leži u njenom izgledu okruženom sa tri vulkana koji su ovom regijom tokom vulkanskih erupcija sačinili takozvani "mjesečev krajolik".

Geološka kretanja su kroz historiju formirala bijele "vilinske" dimnjake, a mještani regije su ostavili svoje tragove gradeći nastambe u stijenama i pretvarajući ih tako u remek djela ljudske civilizacije.

Ono što je u zadnje tri decenije postalo simbolično za Kapadokyju je vožnja balonom, koja turistima pruža poseban doživljaj i priliku da se iz vazduha upoznaju sa prostranstvima Kapadokyje.

Vožnje balonom u Kapadokyji počele se davne 1988. godine, a zbog povoljnih klimatskih uslova dostupna je 300 dana u godini.

Među mnogim bilješkama sa putovanja Kapadokya je opisana kao "muzej na otvorenom" stoga je ova turska regija okarakterisana kao jedinstven i živopisan spoj prirode i historije.

Kapadokyju godišnje posjeti više miliona turista. 

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.