4.4.2017. 18:45
0
Za sve ljubitelje putovanja Ženeva je pravi dragulj
Od svih švajcarskih gradova Ženeva je na neki nači najkompletnija. Moderna i tradicionalna, užurbana i opuštena, zanimljiva i dosadna, ekskluzivna i pristupačna. Ženevu možete doživjeti na mnogo različitih načina, ali je teško poreći da ima sve što je jednom gradu potrebno da bude turistički dragulj.

Ženeva ipak nije prepoznata kao turistički biser na evropskom ili svjetskom nivou. Tome u najvećoj  mjeriti može ‘zahvaliti’ visokim cijenama, zbog kojih mnogi teško mogu priuštiti boravak, pa se zbog toga Ženeva ne nalazi na listama za obilazak mnogih. Naime, Ženeva je stalni član različitih popisa najskupljih deset svjetskih gradova, a u Švajcarskoj se za titulu najskupljeg žestoko ‘bori’ s Zürichom (Cirihom), piše Idemo.ba.

Oni koji imaju sreću provesti neko vrijeme u Ženevi, mogu uživati u najraznolikijem švajcarskom gradu. Ženeva je po veličini treći grad u Švajcarskoj i najveći u francuskom govornom području. Centar grada se nalazi na samo nekoliko kilometara od granice sa Francuskom, koja je okružuje sa tri strane, a sa ostatkom matične zemlje je spaja tek uski koridor, pa ne čudi što se francuski uticaj osjeti na svakom koraku.

Grad je to čiji se život neizostavno isprepliće s istoimenim jezerom, na čijoj se obali nalazi, najvećim prirodnim jezerom u zapadnoj Evropi. Uz vodu je vezana i najpoznatija gradska atrakcija – Jet d’Eau, najviša evropska fontana! Slično brojnim drugim poznatim atrakcijama, nastala je potpuno slučajno – kao sigurnosni ventil. Stanovnici su je ubrzo zavoljeli i kasnije se ‘razvila’ u najviši evropski vodoskok.

Ženeva je poznata i kao svjetska prijestolnica satova, obzirom da ondje svoja sjedišta i tvornice imaju brojni vrhunski proizvođači satova. Posebno mjesto pripada Patek Philippeu, najboljem svjetskom proizvođaču satova, čiji se proizvodi na aukcijama prodaju za milione dolara. Ako ste obožavatelj satova, za istraživanje nema boljeg mjesta od Ženeve, obzirom da je stvar prestiža na ovom mjestu izložiti svoje najbolje modele, od kojih mnogi nikad ni ne stignu na manja tržišta.

Kako zaboraviti i to da je Ženeva svjetsko diplomatsko, poslovno i naučno središte? Svoje sjedište, među ostalima, ondje imaju UNHCR, WHO (Svjetska zdravstvena organizacija), ILO (Međunarodna organizacija rada), WTO (Svjetska trgovinska organizacija), WEF (Svjetski ekonomski forum) i Crveni krst, a Ženeva se posljednjih godina najčešće spominje u kontekstu najvećega svjetskog istraživačkog instituta – CERN-a, koji se nalazi unutar gradskih granica, tik do granice s Francuskom.

Ženeva je i grad zanimljive prošlosti, a svoj trag ondje su ostavile i brojne zanimljive i poznate osobe. Prije svega je poznata kao jedno od središta crkvene reformacije, u kojoj je posebno značajnu ulogu imao Jean Calvin. Carica Sisi svoj život nesretno je okončala u Beau-Rivageu, najpoznatijem gradskom hotelu, nakon što je na ženevskim ulicama na nju izvršen atentat. Jedan od najzanimljivijih gradskih spomenika jest Brunswickov mauzolej, izgrađen za ekscentričnog njemačkog plemića, koji je cijelu svoju ostavštinu ostavio Gradu.

Ako vam Ženeva dosadi, imate sreće – obala Ženevskog jezera skriva mnoge turističke bisere. Vozom su lako dostupni, a vama preostaje samo odabrati – olimpijsku Lausanneu, vinarsku regiju Lavaux ili možda dvorac Chillon, najposjećeniju švajcarsku znamenitost. Tu je i čitav niz manjih mjesta na obali, a ni tvornica čokolade u Brocu ili Neuchatel nisu daleko.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.