21.5.2016. 13:21
0
Hrvatska: Održan prvi nacionalni "Hod za život" – okupljanje protiv abortusa
Na velikom prosvjednom okupljanju naziva "Hod za život" okupilo se oko pet hiljada građana kako bi ukazali na svoje protivljenje abortusu. Istovremeno, grupa od oko 400-tinjak protuprosvjednika organizirala je skup "Pravo na izbor".

Riječ je o prvom nacionalnom "Hodu za život", kojega su organizirale brojne katoličke udruge i pokreti, a koji se ove godine odvija pod geslom "Za život, obitelj i Hrvatsku". 

Okupljanje je započelo u 10 sati na Trgu Kralja Tomislava, a istovremeno je nešto niže, na Strossmayerovom trgu, započelo protuokupljanje u organizaciji antifašistkinja i feministica pod geslom "Pravo na izbor". 

"U okolnostima u kojima mnogi teško žive, 'Hod za život' zahtijeva društvenu i ekonomsku potporu obiteljima, ženama koje razmišljaju o pobačaju zbog ekonomskih problema ili pritiska okoline. Želimo da se ženama u Hrvatskoj omogući da bolje usklađuju svoj profesionalni i obiteljski život", poručili su organizatori okupljanja sa oko pet hiljada sudionika. 

Istovremeno, na skupu "Pravo na izbor" je poručeno kako "neće mirno gledati oduzimanje davno stečenih prava". 

"Aktualne vlasti i klerikalne inicijative nastavljaju svoj pohod i na reproduktivna prava pod krinkom zaštite prava obitelji, porodičnih vrijednosti, promicanja demografskog napretka. Oni za cilj imaju samo jedno: oduzeti pravo ženi da sama odlučuje o svom životu i tijelu", poručila je aktivistica Urša Raukar. 

Raukar je poručila kako ne žele da se pobačaj zakulisno nastavi kriminalizirati te kako se protive zakonima utemeljenima na kršćanstvu i potpunoj zabrani abortusa. 

"Mi nismo sluge države niti Crkve, nismo sluge kapitalizmu niti inkubatori nacije", poručila je Raukar. 

Kada je velika kolona okupljenih u "Hodu za život" krenula prema Trgu bana Jelačića, jedna od aktivistica iz "Prava na izbor" prepriječila je put masi tako da je intervenisala policija i privela je zbog ometanja. 

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić, sudionica okupljanja "Hod za život" je izjavila da je cilj poručiti svim ženama koje se pripremaju na abortus kako im se želi pomoći, materijalno i emocionalno, da očuvaju trudnoću i rode dijete. 

Tomašić je poručila kako je ostvarivanje ekonomskih predispozicija za normalan razvoj obitelji ključ demografskog napretka, a ne davanje poticaja za novorođeno dijete. 

Na Trgu bana Jelačića organizirana je muzički i zabavni program koji će potrajati do 14 sati. 

Građansku inicijativu "Hod za život" čine brojne udruge i zajednice građana, kao što su: Život biraj, SKAC, U ime obitelji, Vigilare, Molitvena zajednica Srce Isusovo, Neokatekumenski put, Božja pobjeda te brojne druge, kao i obitelji i pojedinci. 

"Hod za život" održava se već godinama u brojnim zemljama: SAD-u, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Kanadi, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Italiji, a ove godine se po prvi put pridružila i Hrvatska.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.