6.9.2016. 22:03
0
Završen Strateški forum na Bledu: Perspektiva članstva u EU dobra prilika za reforme u zemljama JI Evrope
U slovenskom Bledu je u utorak završen dvodnevni 11. Strateški forum uz ocjenu većine učesnika kako Evropska unija (EU) mora pronaći efikasnija rješenje i odgovore na krize s kojima se suočava te kako je perspektiva članstva u EU dobra prilika za reforme u zemljama jugoistočne Evrope, ali i put ka pomirenju, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru Foruma drugog dana je održan panel na temu "Zapadni Balkan: da li je EU i dalje faktor privlačenja?" na kojem su učestvovali ministri vanjskih poslova država jugoistočne Evrope.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je tom prilikom kazao da je perspektiva članstva dobra prilika za reforme u zemljama regiona, ali i put ka pomirenju i regionalnoj saradnji.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je u ponedjeljak upozorila na mogućeg ponavljanja migrantske krize te naglasila kako se problem izbjeglica treba rješavati kao humanitarni problem.

Premijer Slovenije Miro Cerar u ponedjeljak je na Strateškom forumu istakao da bi se dezintegracijski procesi u EU-u mogli nastaviti ali i, kako je rekao, izazvati raspad ove zajednice.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, koji je također učestvovao na 11. Strateškom forumu na slovenskom Bledu, izjavio je da EU ne može biti lider liberalnih vrijednosti sve dok su milioni muslimani u Evropi izloženi diskriminaciji i uvredama.

"Dok su milioni muslimani u Evropi izloženi diskriminaciji, EU ne može biti lider liberalnih vrijednosti. Dok se na stotine hiljada izbjeglica nalazi nezaštićeno pred granicama evropskih zemalja, EU ne može braniti ljudske vrijednosti", rekao je Cavusoglu.

Govoreći o odnosima EU i Turske, potcrtao je da stanovnici Turske više ne vjeruju EU.

"Moram biti krajnje iskren i otvoren. Nažalost, stanovnici Turske više ne vjeruju EU. Postoji zasigurno nedostatak povjerenja na toj relaciji", rekao je Cavusoglu.

U tematskim raspravama i na bilateralnim susretima na Bledu bili su prisutni i većina šefova diplomacija država Zapadnog Balkana, među ostalim šefovi diplomacija Srbije, BiH i Makedonije.

Na 11. Strateškom forumu ove godine se najviše raspravljalo o pitanju sigurnosti, integracijama, te budućim izazovima u Evropi i njenom širem okruženju. Međunarodna konferencija je ove godine okupila oko 700 gostiju i stručnjaka iz 70-ak država.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.