4.11.2016. 10:16
1
Gazda cirkusa nudio tri medvjeda za stan u Novom Sadu!
Gazda cirkusa iz Srbobrana pokušao da uzme nekretninu u Novom Sadu u zamenu za tri medveda, jaguara i majmuna.

Tri medveda, koje je vlasnik cirkusa “Korona” iz Srbobrana pre samo dvadesetak dana pokušao da zameni za stan u Novom Sadu, oduzela je inspekcija, jer su životinje držane u neprikladnim uslovima. Na njihovim telima su bila vidljive rane, a imali su i poremećaj u ponašanju zbog držanja u zatočeništvu, pišu Novosti.

Prema rečima Dušana Pajkića, pomoćnika pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine, to je učinjeno po nalogu nadležnog tužilaštva, a inspekcija je uz asistenciju policije oduzela dva mrka i jednog hibridnog medveda, koji je nastao ukrštanjem mrkog i polarnog.

Policija je dugo tragala za vlasnikom ovih životinja, koje su držane u nehumanim uslovima i o njima nije vodio adekvatnu brigu. O tome svedoči i činjenica da jednom od medveda nedostaje pola jezika.

Vlasnik životinja, međutim, nije se previše skrivao. Pre samo tri nedelje je objavio oglas:

“Prodajem tri medveda, jaguara, majmuna, lame. Menjam za razno, može nekretnina kod Novog Sada.”

– Za cirkus i držanje divljih i opasnih životinja imam papire. Svaki kupac može doći lično da ih pogleda. Prvo želim da upoznam kupca i vidim u kakvim uslovima će životinja da živi – rekao je tada Milan S.

Mada mu, kako je sam naveo, nije svejedno gde će njegove životinje da završe, vlasnika cirkusa nije zanimalo da li kupac ima i odgovarajuću dozvolu. Uprkos tome što je sam poseduje, nije insistirao na tome da mu budući kupac svoju dozvolu pruži na uvid. Postoji, kaže, zakon o postupanju sa divljim životinjama koji važi u našoj zemlji i on se njegovim sprovođenjem ne bavi.

Zaposleni u “Veterini Beograd” kažu da nije u pravu:

– Česti su slučajevi da se poistovete životinje i roba. Divlje životinje su, ipak, izuzetak i trgovina njima regulisana je zakonom o zaštiti životinja. Vlasnik bi svakako morao da zna kome prodaje opasne vrste. Zakon propisuje posebne uslove u slučajevima kupoprodaje divljih životinja – kaže Budimir Grubić, iz ove ustanove.

Činjenica je da su nadležnima često stizale pritužbe građana Srbobrana, koji su uplašeni za svoju bezbednost, prijavljivali da su životinje bez nadzora, i da se može dogoditi da izađu na ulicu. Policija je dugo tragala za vlasnikom i protiv njega će biti pokrenut postupak.

Oduzimanje i zbrinjavanje medveda, zaštićenih Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES), urađeno je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, a angažovan je i tim stručnjaka, odnosno veterinara i biologa iz Zoološkog vrta Palić i iz Beograda, gde se medvedi sada nalaze. Pre nego što su životinje uspavane i odvedene iz Srbobrana, pregledao ih je stručni tim.

Inspekcija nastavlja da traga i za jaguarom i makaki majmunom, koji su takođe držani u neprikladnim uslovima. Ove životinje, vlasnik je uspeo pre inspekcijskog nadzora da izmesti na nepoznatu lokaciju.

(Merima Druškić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.