15.1.2017. 14:09
1
Nikolić: Srbija neće otpočeti i izazvati sukobe
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Kosovo juče prekršila nekoliko sporazuma iz Brisela i podsetio na to da tačka jedan Briselskog sporazuma govori o slobodi kretanja i pravu svih stanovnika da se slobodno kreću, bez mogućnost da ih neko u tome spreči, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nikolić je u izjavi za novinare nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održane nakon jučerašnjih događaja u vezi sa kretanjem voza na relaciji Beograd-Mitrovica rekao da postoji i odredba koja kaže da specijalne jedinice ROSU ne mogu da se pojave severno od Ibra bez dobrenja NATO-a i lokalne zajednice.

On je istakao i da EU i NATO nisu dali pravi odgovor na jučerašnje događaje. 

”Mi nikada nećemo otpočeti i izazvati sukob, ali smo država koja svoj narod i teritoriju mora da štiti”, poručio je.
Prema njegovoj oceni, očigledno je da sporazumi u Briselu služe samo za to da se Srbija opomene na šta se sve obavezala, a da ih Kosovo gazi.

Nikolić je rekao da je njegova sugestija na Savetu za nacionalnu bezbednost bila da se sada u Briselu pregovara isključivo o tome kada će taj voz da prođe, odnosno o slobodi kretanja. 

”Sve drugo je bespredmetno. Ako nema slobode kretanja, ako smo je potpisali, ako je garant te slobode EU i NATO, koji je vojno prisutan, a ako to ne žele da obezbede, o čemu onda ovde razgovaramo sa kosovskim privremenim institucijama”, dodao je Nikolić i nastavio:
"Sukob ne želimo, ali postoje situacije i okolnosti u kojima više ne možete da se ponašate prema svojim željama. Mi ćemo postupati po Ustavu Srbije, koji je jasan. Mi smo dužni da obezbedimo svaki pedalj teritorije i svakog građanina. U tome smo složni i jedinstveni i neka nas ne izazivaju."
Svaki sledeći pokušaj vlasti u Prištini da izazovu sukob, kakao je naveo Nikolić, poput jučerašnjih događaja vezanih za voz na relaciji Beograd–Mitrovica, završiće se loše.

U radu sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao Nikolić, učestvovali su predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministarka pravde Nela Kuburović, direktor policije Vladimir Rebić i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković.

(Anadolu Agency) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.