9.2.2017. 15:31
0
"Počela sam da se bavim prostitucijom od sedamnaeste godine, rodila sam djevojčicu i morala sam da radim zbog nje"
Na ulicama Novog Sada radi više od 300 prostitutki. Žive u bijedi, svakodnevno ih tuku makroi, mušterije i muževi.

“Počela sam da se bavim prostitucijom od sedamnaeste godine. Rodila sam djevojčicu i morala sam da radim zbog nje, da imamo da jedemo i pijemo”, priča 21-godišnja djevojka u novosadskom Svratištu za se*sualne radnice, piše “Deutsche Welle".

U posao ju je, kaže, uvela ujna, pored koje je naučila da radi. Njihov život je prenos iz pakla. Nezaposlene su i siromašne, ne postoji mjesto i vrijeme gdje ne trpe neku vrstu nasilja – od prolaznika i žena dok stoje uz ivice kolovoza, preko onih kojima pružaju seksualne usluge do partnera sa kojima žive.

“Najvažnije mi je da moje dijete ima šta da jede”, kaže djevojka tiho.

Druga djevojka priča:

“Prije dvije godine sam imala lom kičme i noge. Mislio je da sam ga pokrala, zamalo nožem da mi isiječe glavu. Bila sam napadana i tučena. Vuku nas za kosu, šamaraju, šutiraju. Budem s njima, odradim, ne da mi pare ili mi uzme pare. Moram da mu dam da me ne prebije, ali me opet prebije.”

Samo na ulicama Novog Sada ima više od 300 prostitutki, pokazuje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije i Udruženja “Prevent”. Najčešće mlade žene između 18 i 29 godinа čekaju na mušterije na nekoliko standardnih mjesta od kojih je najpoznatija Kaćka petlja na putu ka Beogradu. Tijelo često prodaju za 1.000 (oko 17 KM) do 1.500 dinara (oko 23 KM).

Istraživanje “Prostitucija u Srbiji – jedno od mogućih lica” pokazuje da sve one žive u krajnjoj bijedi.


“Potpuno su napuštene od porodice, nemaju nikakvu mrežu podrške, a spirala nasilja koje trpe počinje praktično od djetinjstva”, kaže autorica istraživanja Gordana Stojaković iz Udruženja građana “S.T.R.I.K.E.”.

“Naišle smo na djevojke koje su potpuno nepismene, koje ne znaju da broje, dakle nikakvu drugu mogućnost nemaju. Imaju vrlo problematičan bračni status, a tu su često i beskućništvo, a u nekim situacijama i izbjeglištvo”, objašnjava Stojaković.

Žene najčešće kažu da ih je u prostituciju natjerala potreba da prežive jer drugog posla nema. Jedna od njih priča da je počela da nudi svoje tijelo putem interneta tek u pedesetim godinama života. Zbog starosti, kaže, nisu htjeli da je zaposle čak ni kao peračicu posuđa.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.