15.2.2017. 20:15
0
Vučić mijenja Ustav da bi ojačao predsjedničku poziciju, Dačić premijer?
Odluka Predsjedništva Srpske napredne stranke da njihov kandidat za predsjednika Srbije bude Aleksandar Vučić bila je očekivana.

Sva dosadašnja predizborna istraživanja pokazala su da će se ovim potezom najvjerovatnije izbjeći drugi krug izbora, s obzirom da aktuelni premijer uživa ogromnu podršku građana susjedne države.

Istovremeno, aktuelni premijer želi da testira svoju popularnost, odnosno ekonomske reforme koje je podržao Međunarodni monetarni fond, te nastojanja da Srbiju što više približi Evropskoj uniji.

Vučić, kao kandidat Srpske napredne stranke čiji je predsjednik, izaći će na megdan kandidatima razjedinjene opozicije.

Svoju podršku Vučiću je i prije nego ga je njegov SNS predložio za kandidata, dao je Ivica Dačić predsjednik Socijalističke partije Srbije.

Lider radikala Vojislav Šešelj,nedavno je poručio da zasigurno pobjeđuje bude li ponovo Tomislav Nikolić kandidat SNS, ali da će izgubiti ako se Vučić kandiduje.

Pored Šešelja sa Vučićem će snage odmjeriti i Vuk Jeremić i Saša Janković, a pojavila su se i dva kandidata iz dijaspore Vladimir Rajčić i Danijela Sremac.

Vučićeva pobjeda donijela bi pred njega kao šefa najjače parlamentarne stranke u Srbiji dilemu koga predložiti za premijera.  

Uveliko se već, dva mjeseca prije predsjedničkih izbora,špekulira imenom Ivice Dačića, aktuelnog šefa srbijanske diplomatije i predsjednika SPS-a. Dačić je jedno vrijeme bio premijer, a Vučić njegov zamjenik.

Davanjem bjanko podrške Vučiću za predsjedničku kandidaturu Dačić, koji je politički odan premijeru, već je obezbijedio za sebe ili premijersku ili neku drugu poziciju u novoj Vladi Srbije.

U igri je također i Vučićev stranački kolega ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je pokazao kao i Dačić svoju lojanost.

U intervjuu za RTS, Vučić je sinoć između ostaloga govoreći o sebi kao već izabranom predsjedniku naglasio da će u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima biti uz premijera, ma ko on bio, i pomagati mu na sve moguće načine.

Pitanje je kako će i koliko budući premijer, kada Vučić bude izabran za predsjednika, imati slobode u svom djelovanju, s obzirom da u Narodnoj skupštini Srbije SNS ima 131 od 250 poslanika. Parlamentarna većina tako ostavlja Vučiću širok manevarski prostor, te ne treba iznenadati ako premijer bio to Dačić, Stefanović ili neko treći, bude samo njegov izvršilac želja i glasnogovornik.

Uz to , postoji i velika mogućnost za izmjene Ustava Srbije, kojima bi Vučić proširio i ojačao predsjedničke ovlasti. Pored njegovih 131 poslanika, u političkim trgovinama, trebao bi obezbijediti još 35 ruku, a to može uz Dačićevih 29 i Šešeljevih 22 poslanika. Tu su i manje stranke sa dva ili tri poslanika, a zna se da u većini slučajeva upravo one presuđuju u konačnici.   

Iz Programa Srpske napredne stranke

Srpska napredna stranka se zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali i za blisku saradnju sa Ruskom Federacijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Kinom, Japanom i zemljama trećeg svijeta koje postaju sve značajniji nosilac svjetskog razvoja.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.