9.8.2017. 15:25
0
Na riječkom području novi zemljotres od 3,2 po Richteru
Riječko područje je u srijedu poslijepodne uzdrmao novi potres umjerene jakosti s epicentrom kod Jadranova, čija je magnituda iznosila 3,2 prema Richteru, a u okolnim mjestima osjetio se intenzitetom IV stupnja Mercallijeve ljestvice.

Seizmološka služba Hrvatske je umjereni potres zabilježila u 13.37 sati, navodi Hina.

Niz potresa s epicentrima jugoistočno od Rijeke od utorka trese područje Rijeke i Kvarnera.

Prvi umjereni potres jakosti 3,4 po Richteru osjetio se u utorak u 11.35 sati također s epicentrom u Jadranovu, a potom je, prema podacima Europsko-sredozemnog seizmološkog centra (EMSC), u 2242 sata uslijedio novi potres, jačine 3,7 stupnjeva.

Nova dva potresa, jačine 2,9 i 2,2 stupnjeva zatresla su tlo u srijedu u 4.04 sati i u 6.24 sati.

Zasad nema dojava o nastaloj šteti.

U novije vrijeme u Rijeci se najjači potres osjetio 22. travnja 2014., bio je jačine 4,7 Richtera a epicentar je bio kod Pivke u Sloveniji. Potres jačine 4,5 bio je 2005. blizu hrvatsko-slovenske granice, a gotovo jednako jak potres dogodio se godinu prije toga s epicentrom kod Fužina.

Najjači zabilježeni potres u Rijeci bio je 1750. godine kad su se srušile mnoge građevine, stambene zgrade, crkve i crkveni zvonici, kao i gradski toranj. Urušena je tvrđava na Trsatu te je u takvom stanju ostala sve do 1826., kad je kupuje austrijski feldmaršal Laval Nugent i pokreće njenu obnovu.

Nakon potresa tadašnja austrijska carica Marija Terezija odredila je da se sagradi "novi grad" u Rijeci, izvan srednjovjekovnih zidina na nasutom terenu otetom od mora. To su bili temelji novog obličja grada, koji se počeo snažno razvijati gradnjom luke na tom novom prostoru, podsjeća Hina.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.