3.9.2017. 13:59
0
Nenad Čanak: Srbija ne smije dati garanciju za privremenu slobodu Ratka Mladića
Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je Vladu Republike Srbije da ni u kom slučaju ne uputi zahtjev za puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Ratka Mladića, piše agencija Patria.
Kao što je poznato, optužnica Tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugolaviji tereti Mladića za zločin genocida, progon na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi, istrjebljenje kao zločin protiv čovječnosti, deportacije, uzimanja talaca i ostala nehumana djela.

Mladić je četrnaest godina bio jedan od najtraženijih bjegunaca na Interpolovoj potjernici, i tek je maja 2011. godine uhapšen u okolini Zrenjanina.

Srbija se godinama suočavala sa brojnim problemima vezanim za Mladićevo skrivanje.

- Ratovi devedesetih godina na svijetlost dana vratili su masovne zločine protiv čovječnosti i predstavljaju tamnu stranicu u historiji balkanskih naroda. Suđenje optuženicima za ratne zločina prilika je da se cijele nacije i države suoče sa zločinima, koji su često činjeni u njihovo ime.

Bilo kakva garancija za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, koju bi dale vlasti Srbije, predstavljala bi nedobronamjeran gest, koji bi nanio veliku štetu međunarodnoj poziciji Srbije i uveliko narušio odnose naše i susjednih država - kazao je lider LSV-a Nenad Čanak.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.