25.3.2018. 16:08
0
Preko 70 posto Grka ne želi da se Makedonija zove tim imenom
Više od 70 odsto Grka protivi se terminu Makedonija koji bi bio uključen u ime bivše jugoslovenske republike, pokazala su dva različita istraživanja javnog mnjenja u Grčkoj.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u listovima "Katimerini" i "Proto tema", pokazuju da se terminu Makedonija protiv 71,7 odsto Grka, odnosno 74,5 odsto. 

Prema istraživanju Instituta za istraživanja i analize "Dianeosis", sprovedenog od 16. januara do 5. fevruara, 24,6 odsto anketiranih nema problema sa složenim imenom. Rezultate "Dianeosis" objavio je dnevnik "Katimerini". 

U istraživanju agencije "Marc" za dnevnik "Proto tema", 21,8 odsto ispitanika nije protiv prijedloga sa složenim imenom, dok je 3,7 odsto navelo da ne zna ili da neće da odgovori, prenose skopski mediji. 

Između Skoplja i Atine vodi se višegodišnji spor o imenu Makedonija, a razgovori o nazivu pod patronatom UN su od 1992. godine. 

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kozijas krajem prošle sedmice sastao se u Skoplju sa predstavnicima makedonskog državnog vrha da bi bilo pronađeno kompromisno rješenje. 

Mediji su danas javili da Atina smatra da su razgovori protekli u dobroj klimi i da je postignut napredak, ali da i dalje postoje razlike u odnosu na makedonski Ustav, budući da "grčka strana ne odstupa od zahtjeva za ustavnom revizijom, ne samo u odnosu na ime, već i u odnosu na iredentizam". 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.