28.8.2018. 18:45
0
Merkel o Kosovu: Potezi na jednoj teritoriji ne smiju dovesti do poteza na drugim teritorijama
Poslije susreta sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem njemačka kancelarka Angela Merkel je u Berlinu potvrdila da je u telefonskom razgovoru sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom razgovarala i o Kosovu, odnosno, kako je rekla, situaciji između Srbije i Kosova.

“Mi podržavamo sve razgovore koje vode ka cilju – rješenju tog pitanja, ali govorimo da je naravno teritorijalna cjelovitost kakva je sada stvorena jedna vrijednost, i ja sam to isto rekla kada su ovdje bili predsjednici vlade BiH i vlade Crne Gore, moramo biti oprezni da potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugim teritorijama”, rekla je Merkel, prenosi N1.

Nakon sastanaka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, premijer Hrvatske Andrej Plenković, najavio je novi sastanak između zemalja Evropske unije i Jugoistočne Evrope, objavila je BHRT.

Plenković je rekao da će Hrvatska 2020. godine preuzeti predsjedavanje Savjetom EU, te će to biti, kako je rekao, odlična prilika da se ponovi Berlinski proces iz 2014. godine.

HRT podsjeća da su u posljednjih nekoliko dana u Berlinu boravili i bosanskohercegovački premijer Denis Zvizdić i crnogorski premijer Duško Marković s kojima je njemačka kancelarka govorila i o izbjegličkoj krizi. 

„Kada su u pitanju moguće promjene granica na Balkanu, Hrvatska je oprezna jer bi to moglo imati utjecaja i na susjedstvo, rekao je Plenković.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.