29.11.2021. 17:48
0
Dok RTS reklamira Rio Tinto, francuska državna TV kritikuje projekat u Srbiji?!
Francuska državna televizija objavila je dokumenatranu emisiju o projektu Rio Tinta u Srbiji, u kojoj su gledaoci mogli detaljno da se informišu šta podrazumijeva iskopavanje litijuma, ali i da čuju gde je tačno ova kompanija otavila za sobom pustoš i izazvala ekološku katastrofu.

Za to vrijeme, Javni servis u Srbiji uredno reklamira projekat Rio Tinto, čime nastavlja da direktno saučestvuje i besprizornom obmanjivanju i neinformisanju znatnog dijela javnosti, prenosi 'nova.rs' portal.

Šta se krije iza projekta Rio Tinta u Srbiji, kakve posljedice izaziva iskopavanje litijuma, koje tačke na zemlji su iseljene zbog kopanja i trajnog zagađenja životne sredine, zašto bi se u Evropi kopalo samo u Srbiji, koje evropske zemlje su istjerale Rio Tinto sa svoje teritorije… samo su neka od pitanja na koja odgovara dokumentarac francuske televizije o ovoj kompaniji i njenom poslovanju sa srpskim vlastima. Dokumentarac možete pogledati na ovom linku.


U filmu je voditelj i narator iznosio samo utemeljene činjenice, dok je prostor za komentarisanje ostavljen sagovornicima, među kojima su i ekološki aktivsti i borci protiv Rio Tinta iz Srbije, prenose srbijanski mediji. Dokumentarac otpočinje i ozloglašenom reklamom sa RTS, koja promoviše Rio Tinto kao projekat od nacionalnog značaja od kog će Srbija 'procvjetati'.

"Spot ima ekološki diskurs, ali je daleko od realnosti“, kaže narator.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.