30.4.2023. 12:41
1
Opasan narativ iz Beograda: "Ako je Kosovo država, zašto to ne bi bio i RS?"
FOTO: EPA
Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, poručio je kako se Bosna i Hercegovina treba izjasniti o tome da li priznaje ili ne priznaje Kosovo.

Potom je srbijanski šef diplomatije iskoristio vrlo opasan narativ i upitao "zašto Republika Srpska ne bi imala pravo da postane posebna država, ako to Kosovo ima".

- Ako Kosovo ima pravo da postane država, koja je dio Srbije, zašto onda, na primjer, Republika Srpska ne bi imala pravo da postane posebna država. Vidite koliki su ti dvostruki standardi u igri, rekao je Dačić dodavši da "svaka država na svijetu ima svoje Kosovo".

Zasmetalo je Dačiću glasanje ambasadora BiH pri Vijeću Evrope vezano za odluku o ulasku Kosova u tu evropsku instituciju.

On kaže da bi to "nepoštivanje teritorijalnog integriteta Srbije" bilo jednako kada bi Srbija rekla da je "rezervisana prema teritorijalnom integritetu BiH".

- Priznajete li ili ne priznajete Kosovo? Izjasnite se? Nećemo nikoga moliti, ali kako vi prema nama, tako i mi prema vama. Što je loše u tome, kazao je on u intervjuu na TV Pink.

Ovaj narativ koji je iskoristio Dačić, a često se može čuti i u izjavama nekih drugih visokih zvaničnika, svakako nema nikakvog smisla.

Kosovo i Republika Srpska su neuporedivi slučajevi s obzirom da je Kosovo i u bivšoj državi imalo status pokrajine, dok je RS produkt Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Erna H.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.