19.5.2023. 11:33
0
Napeto u Mitrovici, Vučić otkazao posjetu Kosovu
FOTO: MILOS MISKOV/ / Sipa Press / Profimedia
Pripadnici kosovske policije te predstavnici KFOR-a i EULEX-a raspoređeni u okolici zgrade općine u sjevernom dijelu Mitrovice, uoči današnje svečane sjednice, a na kojoj bi novi gradonačelnik te općine Erden Atiq trebao položiti zakletvu.

Lokalni izbori u četiri općine na sjeveru Kosova većinski naseljene Srbima održani su u travnju uglavnom bez sudjelovanja srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od službenog Beograda, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina na sjeveru (Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan), svi pripadnici Srpske liste, u studenome 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

Predstavnici europskih zemalja i SAD-a izrazili su zabrinutost zbog lokalnih izbora održanih na sjeveru Kosova 23. travnja jer smatraju da ne predstavljaju dugoročno održivo političko rješenje za te općine, zbog bojkota srpske zajednice.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije, pozvali su Kosovo i Srbiju da osiguraju stabilnu, reprezentativnu i participativnu demokraciju u općinama na sjeveru Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je kazao da je situacija na Kosovu vrlo teška i napeta te da se očekuje da predstavnici Prištine pokušaju održati konstitutivne sjednice i izabrati “lažne gradonačelnike”.

“Oni su izabrani na najlažnijim i najsramnijim izborima u svijetu s prosječnom izlaznošću od 3,4 posto, a podržale su ih zemlje Kvinte”, kazao je Vučić koji je zamolio Srbe da sačuvaju mir u atmosferi u kojoj ih se nastoji primorati da napuste svoje domove.

Iz Vučićeva ureda danas je priopćeno da je srbijanski predsjednik otkazao posjet Južnobanatskoj regiji u Srbiji, zbog složene sigurnosne situacije na Kosovu.

U priopćenju se navodi kako će “zbog složene sigurnosne situacije na Kosovu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tijekom dana održati više sastanaka s unutarnjim i vanjskim političkim dužnosnicima u nastojanju da stabilizira situaciju”.

Policija Kosova poduzela je sve sigurnosne mjere i ne očekuju da će biti tenzija prilikom polaganja prisege novog gradonačelnika Sjeverne Mitrovice, kazao je Šef regionalne operacije Sjeverne Mitrovice, bojnik Shkëlzen Xhafa, navodi Fena, prenosi N1. 



(A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.