13.1.2024. 17:15
0
Vučić komentarisao naoružavanje vojske Kosova: Formiraju jake snage
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prokomentarisao narudžbu američkih "Javelina" koje je nabavila vojska Republike Kosovo.

"Znamo da u svemu ovome što Amerika vodi, to rade veliki stručnjaci koji će biti i psihički i fizički vrlo spremni. Amerikanci i NATO to rade na krajnje ozbiljan i odgovoran način. Oni će formirati izuzetno jake snage", rekao je govoreći o Kosovskim snagama sigurnosti (KBS).

"Imaju KBS koji ne bi smio postojati, oni trenutno zajedno s policijom imaju 223 laka oklopna vozila, najčešće prevoze pješaštvo", nastavio je. 

Kazao je da se uglavnom radi o turskim vozilima, koja je Kosovo dobilo, te da ih žele povećati na 350, dok imaju 5.000 vojnika u KBS-u i još 20.000 u prvoj rezervi.

Dodao je da Kosovo ima jedan od najvećih vojnih budžeta na svijetu (procentualno).

Povodom izjave kosovskog ministra unutarnjih poslova Xhalala Svecle o opremanju policije dugim oružjem, Vučić je, između ostalog, rekao da je jedini problem "to što Kosovo radi, to radi na nezakonit način, zločinački i protivan međunarodnom pravu i Povelji UN-a".

Podsjetimo, Američki State Department objavio je u četvrtak da je odobrio zahtjev Kosova za kupovini 247 "Javelina" za 75 miliona eura te da je zahtjev poslao Kongresu na odobrenje.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.