21.6.2023. 10:26
0
"Politika nas ne zanima": Oko 700 kamiona čeka na ulazak na Kosovo
FOTO: AGENCIJE
Oko 700 kamiona čeka na parkinzima od Kraljeva do Jarinja zbog blokade administrativnih prelaza, javila je danas Radio televizija Srbije. Vozači kamiona pozivaju Prištinu da im omogući prolaz i poručuju da ih politika ne zanima, kao ni to koje tablice su na kamionima, dok se situacija na prelazima pogoršava.

Vozači kamiona sa srbijanskim tablicama blokirali su sve administrativne prelaze zbog odluke prištinskih vlasti o zabrani ulaska na Kosovo koja je donesena prije sedam dana nakon što je srbijanska policija uhapsila trojicu albanskih policijaca.

Vozači protestuju zato što ne mogu da uđu na Kosovo, dok im se roba kvari i prolaze rokovi isporuke, i imaju milionske štete. Vlasti u Prištini preporučile su svojim građanima da koriste prelaze preko Sjeverne Makedonije

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je veoma zabrinut stanjem na sjeveru Kosova, da je ovaj trenutak važan i kritičan i da je deeskalacija neophodna. Kosovsko pitanje mora da se riješi do kraja godine, jer u 2024. godini Kosovo neće biti u centru pažnje, poručio je Lajčak.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da kriza na sjeveru Kosova ima potencijal da preraste u međunarodni i regionalni konflikt i da SAD u potpunosti podržavaju napore EU da tu krizu razriješi.

Escobar je rekao da trojica uhapšenih kosovskih policajaca treba odmah da budu puštena na slobodu. Premijer Albin Kurti izjavio je da su trojica uhapšenih kosovskih policajaca kidnapovana, i da je "Srbija 14. juna izvršila agresiju".

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.