26.6.2023. 18:46
0
Na sudu prikazan snimak trovanja: Nina mravocidom "začinila" kafu šefici
Na suđenju Nini Ninković prikazan je snimak na kojem optužena u kafu Slađane Tanasić sipa materiju za koju tužilaštvo tvrdi da je “mravocid”, odbrana tvrdi da je dokaz nezakonit

Na nastavku suđenja Nini Ninković, optuženoj za pokušaj ubistva pomoćnika direktora Pedagoškog zavoda Republike Srpske Slađane Tanasić, danas je u sudnici prikazan video snimak na kojem se vidi kako optužena ulazi u kancelariju Tanasićeve i u kafu sipa materiju, za koju tužilaštvo trvdi da je “mravocid”.

Snimak je sačinjen 21. decembra 2022. godine. Traje 3.34 minuta i na njemu se vidi kako Ninkovićeva sadržaj kesice sipa u šolju koja se nalazi na stolu u kancelariji Tanasićeve.

“Vidimo da optužena prilazi stolu i iz džepa vadi zelenu kesicu i sipa u šolju na stolu i miješa. Odlazi od stola i vraća se, te nakon toga izlazi”, pojasnila je tužilac Sanja Guzijan piše Una.

Tužilaštvo je sudu danas predalo i većinu materijalnih dokaza, među kojima je i zdravstveni nalaz Tanasićeve u kojem se navodi da je koristila terapiju zbog stresa koji je preživjela. Predate su i naredbe o trajnom praćenju i snimanju, korištenju prikrivenih istražilaca, uz pomoću kojih je i sačinjen video snimak.

Većini dokaza branioci Ninkovićeve su prigovorili, smatrajući ih nezakonitim. Advokat Branko Gudalo tvrdio je da na snimku nije jasno šta optužena stavlja u šolju, ni o čijoj se šolji radi.

“Taj dokaz nije zakonit, možda optužena stavlja šećer, mi to ne znamo”, rekao je Gudalo, navodeći da je nezakonit i pretres prostorija Pedagoškog zavoda, jer su mu prisustvoali direktor i radnici, a ne nezavisni svjedoci.

Advokat Aleksandar Jokić je naglasio da je oštećena, bez stručnog znanja sama izuzimala spornu tečnost i sipala u flašicu od soka, kao i tečnost za koju je kuvarica Zavoda na sudu rekla da je prosula. Podsjetio je da su to predmeti vlasništvo Zavoda, pa ih nije ona mogla tako izuzimati. Tražio je da sud o prigovorima odmah odluči, ali je vijeće kojim je predsjedavao sudija Blagoje Dragosavljević odlučilo je da će se o tome očitovati naknadno u konačnoj odluci.

Prema optužnici Ninkovićeva je od 8. do 21. decembra prošle godine u prostorijama Pedagoškog zavoda RS u dva navrata ušla u kancelariju 17, koju koristi Tanasićeva, i u kafu joj sipala sredstvo koje može prouzrokovati smrt.

“Znajući da Tanasićeva svako jutro pije kafu, koja joj se priprema u kafe kuhinji Pedagoškod zavoda, i poslužuje svakog radnog dana ujutro na radnom stolu u kancelariji, optužen je joj je u šoljicu sa kafom nasula sredstvo koje može prouzrokovati smrt, jer sadrži natrijev hipoklorit, koji se u slobodnoj prodaji nalazi u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da oštećena u oba navrata, 8. i 9. decembra kafu nije popila zbog sumnjivog mirisa. Međutim, kako se navodi u optužnici, Ninkovićeva je 21. decembra oko 7.55 časova oštećenoj u kafu sipala “mravocid-žoharocid”.

“Oko 7.55 časova optužena je iskoristila istu situaciju i okolnosti kao u prethodna dva navrata i u namjeri da liši života oštećenu ušla je u njenu kancelariju, prišla do radnog stola i iz džepa izvadila pvc kesicu zelene boje sa natpisom “mravocid žoharocid” u kojoj se nalazio insekticid u obliku praha, za koji je znala da je opasan i štetan za zdravlje ljudi, čiji je hemijski sastav fipronil”, navodeći se u optužnici.

Dodaje se da se radi o materiji koja je šteta za zdravlja ljudi i koja, pri višekratnoj izloženosti, dovodi do oštećenja organa kod ljudi.

“Sadržaj iz kesice je nasula u prethodno pripremljenu kafu u šolji crvene boje, za koju je znala da je pripremljena za oštećenu, a nalazila se na njenom kancelarijskom stolu te uz pomoć kašičice koja se nalazila u šolji sa kafom, promiješala sadržaj, da bi nedugo zatim napustila kancelariju vodeći računa da je niko ne primjeti”, navodi se u optužnici.

Ninkovićeva je nakon toga uhapšena, a “trovanje” kafe je snimljeno nadzornom kamerom koja je, u saradnji Pedagoškog zavoda i istražnih organa, “podmetnuta” u kancelariju Tanasićeve.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.