29.8.2023. 10:20
0
Veći dio slovenske ekonomije potpuno normalno posluje nakon poplava
FOTO: Bobo
Početkom augusta dijelove Slovenije pogodile su velike poplave, koje su nanijele i veliku štetu dijelu privrede. Većina slovenačke privrede nakon poplava funkcioniše potpuno normalno, sigurna je i otvorena za poslovanje.

Slovenačke kompanije su inovativni, profesionalni, pouzdani i vrlo fleksibilni poslovni partneri, zbog čega Slovenija poziva strane poslovne partnere koji su poslovali sa pogođenim slovenačkim kompanijama da nastave sarađivati s njima i da u međuvremenu ne traže zamjenske dobavljače, navodi se u saopćenju Vlade Republike Slovenije.

Navode da je država poduzela brze, konkretne i efikasne mjere kako bi pomogla ugroženim kompanijama kako bi ublažile posljedice elementarne nepogode i što prije nastavile sa poslovanjem. Vlada je također izrazila duboku zahvalnost svim zemljama koje su pružile podršku i pomoć u ovim teškim vremenima.

Ministar privrede, turizma i sporta Matjaž Han ističe: “Nakon augostvskih poplava, koje su zahvatile neke dijelove Slovenije, veći dio slovenačke privrede funkcionira potpuno normalno”.

Istovremeno, on ističe brzu akciju vlade: “Slovenska vlada stoji iza pogođenih slovenačkih kompanija, koje će uskoro moći da nastave sa radom. Vlada je poduzela brze, konkretne i efikasne mjere kako bi pomogla pogođenim kompanijama. mjere imaju za cilj pomoći pogođenim kompanijama što je prije moguće da saniraju štetu, osiguraju likvidnost, zadrže zaposlene i što prije nastave sa radom.”

Ministar Han također apeluje na strane poslovne partnere i postojeće strane kupce “da ubuduće održavaju saradnju sa pogođenim slovenačkim kompanijama i da u međuvremenu ne traže zamjenske dobavljače”, prenosi N1.

Niz mjera za pomoć preduzećima
Slovenačka vlada je, kako se navodi u saopćenju, odmah reagovala i, zajedno sa predstavnicima slovenačke poslovne zajednice, pripremila niz mjera kako bi se privrednicima u pogođenim područjima pomogla što brži oporavak.

Također blisko sarađuje sa stranim privrednim komorama koje imaju predstavništva u Sloveniji. Izmjenama i dopunama Zakona o oporavku od prirodnih katastrofa uveden je niz mjera za podršku pogođenom poslovnom sektoru, omogućavajući da se preduzećima stave na raspolaganje sredstva za pomoć u slučaju prirodnih katastrofa, bilo u obliku grantova (kao subvencije) ili otplativi oblik (kao zajmovi ili garancije).

Ukupna vrijednost svih do sada preduzetih mjera iznosi više od 700 miliona eura.

Slovenija je zemlja beskrajnog potencijala
Slovenija je izvozno orijentirana zemlja s velikim udjelom industrije i održivom stopom rasta u prošlosti uz dobre prognoze za naredne godine. Ekonomija je raznolika i dobro uronjena u evropski proizvodni lanac.

Usluge pružaju većinu ukupne dodane vrijednosti, ali ono što Sloveniju izdvaja je veliki udio industrije: s više od 28% udjela u ukupnoj dodanoj vrijednosti, treća je najindustrijaliziranija država članica EU. Industrija također čini 80% privatnih ulaganja u istraživanje i razvoj.

Razlozi za poslovanje ui sa Slovenijom su brojni i sasvim očigledni: njen strateški geografski položaj, odlična prometna povezanost i kvalitetna infrastruktura, visoko kvalifikovana i obrazovana radna snaga, visok nivo stabilnosti, povoljna poreska politika i, konačno, visok kvalitet života.

Zbog svoje relativno male veličine i dobro razvijenog okruženja za istraživanje i razvoj, idealna je lokacija za različite testne projekte, razvojne projekte i projekte visoke dodane vrijednosti.

Slovenija je globalno prepoznata kao jedan od lidera u oblasti umjetne inteligencije (AI), zbog čega je izabrana za zemlju domaćina UNESCO-vog Međunarodnog istraživačkog centra o AI. Niti jedan automobil nije proizveden u Evropi bez barem jedne komponente proizvedene u Sloveniji.

Ovo uključuje najprestižnije marke kao što su Rolls Royce, Bugatti i Ferrari, popularne poput Volkswagena, i sve između. A prvi u svijetu serijski proizveden i potpuno certificiran električni avion proizvodi slovenačka kompanija. To su samo neke činjenice o slovenačkoj inovativnosti i izvrsnosti, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.