10.9.2023. 8:20
1
Objavljene uznemirujuće fotografije: Crnogorski policajci “batinama” i mučenjem od uhapšenih izvlačili informacije
FOTO: Sky/Vijesti
Bjelopoljsko tužilaštvo ne odgovara na pitanja o procesuiranju policajaca batinaša, a njihove kolege u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici tvrde da se predmeti u kojima oni postupaju i dalje nalaze u izviđajnoj fazi i da preduzimaju dokazne radnje. Od odluke tih tužilaštava zavisi da li će batinaški odred koji je djelovao unutar nekadašnjeg Odsjeka za posebnu operativnu podršku Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPBOK) završiti iza zatvorskih rešetaka, pišu Vijesti.
“Predmeti se nalaze u postupku izviđaja i u istima se preduzimaju određene dokazne radnje. Zbog zaštite interesa postupka za sada Vam ne možemo dati više informacija”, piše u odgovorima koje potpisuje rukovodilac ODT Podgorica Duško Milanović.

Iz Višeg tužilaštva u Bijelom Polju nisu odgovorili na pitanja u kojoj fazi je predmet koji su formirali 15. juna protiv više službenika Uprave policije zbog krivičnog djela tortura.

Bez odgovora ostala su i pitanja koliko osoba ima status osumnjičenog, ko su oni, jesu li ih saslušali ali i pitanja koliko je oštećenih u tom predmetu i jesu li od njih uzete izjave.

Slučajevi od 2020. do početka 2021.
Tom tužilaštvu i njihovim kolegama u ODT Podgorica Specijalno državno tužilaštvo (SDT) početkom ljeta delegiralo je predmete policijske torture i zlostavljanja uhapšenih u periodu od 2020. do početka 2021. godine.

Uz obrađene predmete dostavili su im i SKY dokumentaciju, koja je preko međunarodno-pravne pomoći stigla od Europola, pa je, kako su “Vijesti” objavile ranije, tužiocima u nižim tužilaštvima ostao lakši dio posla za donošenje odluke i otvaranje istrage.

Milanović je ranije saopštio “Vijestima” da su u tom tužilaštvu tokom 2020. i 2021. godine formirana četiri predmeta, koji se odnose na policijsku torturu, a da su krajem maja od SDT-a dobili i transkripte sa Skaja.

Objasnio je da su ti predmeti ranije dostavljeni SDT-u, ali da su im vraćeni 31. maja: “S određenom SKY komunikacijom, koju ranije nijesmo posjedovali”…

Rekao je i da je prije nego su im dostavljeni transkripti postupano u tim predmetima.

“A što se tiče SKY komunikacije, ona se provjerava. Zavisno od pribavljenih dokaza donijećemo odluku u predmetima”, piše u odgovoru Milanovića.

Učestvovalo najmanje 15 službenika
Pod obradom tužilaštva u izviđajnom dijelu postupka nalazi se najmanje 15 službenika nekadašnjeg Odsjeka koji je radio u Sektoru tadašnjeg pomoćnika direktora policije Zorana Lazovića, zbog sumnje da su tokom obavljanja posla i policijske obrade “mučili i zlostavljali najmanje petoricu uhapšenih”.

Portal Libertass u martu je objavio transkripte SKY komunikacije, u kojima se navodi da su pripadnici tog odsjeka pod komandom Mirka Banovića, a čiji su službenici bili Petar Lazović, Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić, sudeći prema nalazima Europola, činili, prisustvovali ili znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenima.


(Foto: Sky/Vijesti)

“U skladu sa zakonom”
O “podvizima” tog policijskog odreda, čiji je neformalni šef bio Petar Lazović, hapšeni zbog najtežih krivičnih djela pokušavali su da pričaju još dok je njegov otac bio glavni za borbu protiv mafije, ali ih Uprava policije nije slušala – tvrdili su da će nagraditi svoje službenike zbog profesionalnih rezultata.

Pokušaje advokata da obavijeste javnost o zlostavljanju koje su njihovi klijenti pretrpjeli od tog batinaškog odreda i podnošenje krivičnih prijava zbog toga, krajem januara 2021, tadašnji stariji Lazović nazvao je naknadnom pameću i ustvrdio da je siguran da su sve radili u skladu sa zakonom.

Na konferenciji organizovanoj povodom sprečavanja ubistva beogradskih kriminalaca, plaćenika kavačkog klana, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Zoran Lazović je, poručivši da su mediji od te dvojice Beograđana napravili hajduke, komentarisao i medijske izvještaje o torturi.

“Ta naknadna pamet su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, njihove vođe i njihovi prepoznatljivi advokati, koji su se sjetili što se dešavalo pet, šest mjeseci unazad, ili zadnjih godinu, pa su sada tako žestoko, zbog tako stvorenog ambijenta i pokušaja unižavanja policije, krenuli sa krivičnim prijavama prema tužilaštvu protiv pripadnika SBPOKK, sa predstavkama za unutrašnju kontrolu, i građansku kontrolu… I nemamo ni od toga problema, na svaku tu predstavku ćemo, naravno i na svaki poziv tužilaštva, dati odgovor i odazvati se u momentu kad to budu tražili od nas i dati cjelokupnu dokumentaciju, jer smo potpuno sigurni da smo radili sve u skladu sa zakonom i ovlašćenjima pripadnika Uprave policije. Ali, te naknadne pameti i njihovi sponzori svega toga, definitivno su ovih dana vrlo prisutni u javnosti i izuzetan prostor dobijaju u medijima”, rekao je Lazović na konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), 28. januara 2021.

U danima prije toga objavljene su optužbe Nikšićana Jovana Mrvaljevića i Mila Jovanovića, bliskih škaljarskom klanu – da su ih pripadnici SBPOKK 30. decembra 2020. tukli, maltretirali, mučili, ucjenjivali, prijetili silovanjem i ubistvom, ali i da će nauditi njihovim porodicama, tražeći da lažno svjedoče da rade za sada pokojnog Kotoranina Jovana Vukotića i da imaju zadatak da ubiju nekog kavčanina.

Među pripadnicima SBPOKK u koje su uperili prst, bio je i Lazovićev sin, sada uhapšeni tajni agent, Petar.


(Foto: Sky/Vijesti)

Hvalio se kriminalcima kako “muči dušmane”
Upravo Petar Lazović je, komunicirajući preko kriptovane aplikacije sa šefovima kavačkog i narko-kartela iz Pljevalja – Radojem Zvicerom i Darkom Šarićem, demantovao sve što je pričao njegov otac Zoran.

Taj uhapšeni bezbjednjak hvalio se kriminalcima kako muči “dušmane” – pripadnike organizovane kriminalne grupe škaljarski klan, kako ih lovi, a dijelio im je i fotografije koje prikazuju na koji način je zlostavljao, ponižavao i nečovječno se ponašao prema uhapšenima. Takođe, obavještavao ih je i da je pojedine škaljarce “oteo sa momcima” nakon što su ih poslije informativnog razgovora pustili iz policijske stanice…

Poruke koje je razmjenjivao sa Zvicerom i odbjeglim kolegom Ljubom Milovićem pokazuju i da je izvršavao njihova naređenja – da dobro “odere” pojedine uhapšene, prenosi N1.

(Elmedina H.)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.