21.4.2024. 14:35
0
Vlada Crne Gore bez stava o kosponzorstvu Rezolucije o genocidu u Srebrenici
Vlada Crne Gore još nije donijela odluku o kosponzorstvu Rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Desetine nevladinih organizacija (NVO) i javnih ličnosti zatražile su od Vlade 16. aprila da bude kosponzor rezolucije, što podržava i najveći dio opozicije u crnogorskom parlamentu.

Vlada je u međuvremenu održala sjednicu 18. aprila, ali inicijativu NVO nije stavila na dnevni red.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je idućeg dana potvrdila u parlamentu da se izvršna vlast još nije odredila o tom pitanju.

Inicijativu su, između ostalih, podržali bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović i član Sudskog savjeta Miodrag Iličković.

Inicijativu NVO je u međuvremenu podržala trećina poslanika Skupštine Crne Gore – opozicione Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Bošnjačka stranka.

Iz DPS-a su poručili da "jasno iznošenje stava o genocidu nije pitanje političke dužnosti".

Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.