24.9.2023. 19:33
0
Borrell razgovarao sa Kurtijem i Vučićem: Uspostaviti mir i stabilnost na Kosovu
Evropska unija je saopštila da je visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

"Nakon današnjeg užasnog i kukavičkog terorističkog napada na službenike kosovske policije, Borelj je razgovarao sa premijerom Kurtijem. On je najoštrije osudio današnju agresiju", navodi se u saopštenju EU.

Kako se navodi, Borelj je izrazio saučešće porodici, kolegama i najbližima policajca koji je izgubio život na dužnosti, a povrijeđenim policajcima poželio brz oporavak.

Dodaje se da je visoki predstavnik EU pozvao i predsjednika Vučića.

"Borelj je ponovio svoj poziv napadačima da se odmah predaju i puste hodočasnike iz manastira Banjska, da bezbjedno odu“, dodaje se u saopštenju.

Pozvao je na ponovno uspostavljanje mira i stabilnosti.

Dodaje se da Euleks, kao jedan od odgovornih za sigurnost na Kosovu prati situaciju na terenu i spreman je da podrži kosovske institucije u očuvanju stabilnosti i sigurnosti svih zajednica, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa Kforom.

U saopštenju se ukazuje da je specijalni predstavnik EU za Kosovo na terenu u bliskom kontaktu sa vlastima.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.