25.9.2023. 9:37
0
Napeto na Kosovu: U Banjsku se ne može ni ući ni izaći, svi prilazi blokirani
FOTO: Koha
U selo Banjska u kosovskoj općini Zvečan jutros se i dalje ne može ući ni izaći, nakon što je jučer, poslije pokušaja Srba da blokiraju put u tom selu, došlo do sukoba u kojem je ubijen jedan policajac.

Potom su u obračunu s policijom ubijena i trojica napadača na policijske snage. Napadači, za koje je kosovski premijer Albin Kurti rekao da su "sponzorirani od zvaničnog Beograda", su se krili i u jednom lokalnom manastiru.

Policija je potvrdila da su u selu forenzičke ekipe. Tek pošto one završe uviđaj, situacija će biti normalizovana.

Svi prilazi Banjskoj iz pravca Zvečana, Zubinog Potoka i puta Kosovska Mitrovica-Leposavić, su blokirana.

Kurti je poručio da se nastavlja operacija kosovske policije koja, kako kaže, sarađuje sa KFOR-om i EULEKX-om.

Policija u Prištini je saopćila da je policija preuzela kontrolu i da je šest osoba uhapšeno. Uhapšeni se terete za više krivičnih djela.

Tužiteljstvo je u najnovijem saopćenju objavilo da su u nedjeljnoj akciji zaplijenjena vozila puna značajnih količina oružja raznih vrsta.

Kosovska policija je u ponedjeljak za TIME potvrdila da je situacija tokom noći bila mirna.

Saopćeno je da su pod vodstvom tužitelja Specijalnog tužiteljstva Republike Kosovo, u koordinaciji s EULEX-om i KFOR-om, ušli u prateće objekte manastira Banjska radi obavljanja dužnosti.

Na slučaj je reagirala i međunarodna zajednica.

Posebni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak nakon napada na sjeveru Kosova poručio je da se svi trebaju odmah vratiti dijalogu.

Lajčakuje osudio napad na kosovsku policiju, rekavši da počinitelji moraju biti privedeni pravdi.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je policijske napadače na sjeveru da se odmah predaju.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu oštro je osudilo orkestrirane i nasilne napade na kosovsku policiju, poručivši da počinitelji ovog napada moraju i hoće odgovarati.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.