26.9.2023. 11:46
0
Britanska zastupnica upozorava: Ugađanje Vučiću dovodi do nasilja
Britanska zastupnica Alicia Kearns reagirala je nakon terorističkog napada na sjeveru zemlje na kosovsku policiju, ističući da nedavni trend kažnjavanja Kosova i ugađanja sve autokratskijem Aleksandru Vučiću dovodi do ciklusa nasilja, nestabilnosti i od zlobe.

Kearns u podužem postu na društvenoj mreži X ističe da Ujedinjeno Kraljevstvo ima veću odgovornost pridonijeti napretku Kosova i osigurati da se ne vrati brutalnost iz 1990-ih.

Britanska zastupnica, koji je davno upozoravala na naoružavanje sjevera Kosova, rekla je da se sada mora djelovati kako bi se spriječila daljnja eskalacija i osigurala mirna budućnost za sve na Balkanu, prenosi Telegrafi.

"Mnoge činjenice treba utvrditi nakon ubistva kosovskog policajca, ali nekažnjivost rađa prezir prema vladavini zakona i reda, tako da je odgovornost prioritet uz hitnu ponovnu procjenu kako bi se pravda i ravnoteža stavili u središte međunarodnog pristupa dijalog Srbija-Kosovo.

Nedavni trend kažnjavanja Kosova i ugrađanja sve autokratskijem Vučiću vodi nas sve dublje u krug nasilj i, nestabilnosti, dok svjetlo na kraju tunela normalizacije i članstva u Evropskoj uniji za obje zemlje postaje sve slabije", rekla je Kearns.


Britanska zastupnica dalje kaže da će kosovska policija istražiti paravojne grupe, odgovorne za ubistvo policajca Afrima Bunjakua.

No, Kearns postavlja pitanje kako su napadači finansirani, naoružani i kako su prevozili oružje na Kosovu i od koga dobivaju upute.

Ona također ističe da Velika Britanija, kao članica Kvinte, treba aktivnije učestvovati u mirovnom dijalogu između Srbije i Kosova, dok KFOR traži dodavanje trupa na Kosovo.

U međuvremenu je zatražila od Vlade Srbije da se posveti normalizaciji i prekine s radikalizirajućom retorikom i oružjem te etničkim podjelama koje potiču mržnju.

Kearns se obraća i EU i Sjedinjenim Američkim Državama, moleći ih da ne zatvaraju oči pred nepopustljivošću Srbije.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.