27.10.2023. 10:44
0
Zagreb: Branimir Glavaš je kriv, dobio sedam godina zatvora
Branimir Glavaš i suoptuženici za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. proglašeni su krivima u nepravomoćnoj presudi u ponovljenom suđenju.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te ubijanje i nečovječno postupanje prema civilima - šest muškaraca i jednoj ženi koji su odvođeni i ubijeni na rijeci Dravi - Branimir Glavaš osuđen je na sedam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na četiri godine, a Dino Kontić je dobio tri godine kao i Zdravko Dragić.

Nepravomoćnu presudu bivšem političaru koji je najprije bio u HDZ-u, a potom osnovao i vlastitu stranku te njegovim suoptuženicima objavio je predsjednik sudskog vijeća Dražen Kevrić.

Glavaš i njegovi suoptuženici ponovili su sredinom januara ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika - Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Uz Glavaša, krivicu za ratni zločin odbacili su Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić kojoj je sud odbacio prijedlog za izdvajanje njezinog iskaza iz osječke policije kao nezakonitog dokaza.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je u oktobru 2021. kaznenu prijavu koju je Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira zbog ubistva Čedomira Vučkovića u Osijeku u augustu 1991. godine.

Fehir je tokom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužilaštva s obzirom da je u dobi od 16 godina u augustu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu odbranu u centru Osijeka.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubistvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanja kaznenog djela.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Ali, Ustavni sud je u januaru 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno započelo 2017., a koje je još jednom iz početka krenulo u oktobru 2021.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.