31.10.2023. 23:00
0
Nevrijeme pogodilo Sloveniju: Klizišta zatrpala kuće, u Kočevju poplavljeno više od 30 objekata
FOTO: N1
Usljed obilnih kiša klizište je zatrpala kuće na području slovenačkog grada Tolmin, gdje zatvoreno i nekoliko puteva, u opštini Kočevje poplavljeno je više od 30 objekata, a more se izlilo u Izoli i Piranu.

Gradonačelnik Tomlina Alen Červ rekao je da postoji realna opasnost od klizišta na dosta lokacija i da će situacija morati da se prati do kraja sedmice.

“Nadamo se najboljem, ali smo spremni za sve situacije”, rekao je Červ.

Vatrogasci, radnici putnih i opštinskih službi i pripadnici civilne zaštite danas su imali 83 intervencije na ispumpavanju vode iz objekata, postavljanju vreća za nasipe, pokrivanju krovova, uklanjanju oborenog drveća i zaštiti od klizišta.

U Informativnom centru Uprave za zaštitu i spasavanje Slovenije navode da su imali intervencije na područjima regionalnih centara Brežice, Celje, Koper, Kranj, LJubljana, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenj Gradec i Trbovlje.

Rijeka Drava, koja je na granici sa Austrijom dostigla oko 1.100 metara kubnih u sekundi, izlivaće se duž cijelog toka, ali se očekuje da će sutra ujutro dotok vode početi da opada.

Rijeka Kolpa u gornjem toku opada, u srednjem dijelu plavi, ali je usporen rast vodostaja, dok će u donjem toku nastaviti da raste do sutra uveče.

Velika plima i obilnije kiše izazvale su izlivanje more u Izoli i Piranu, gdje su oborinske vode poplavile nekoliko puteva, dok je nabujala rijeka Badaševica ugrozila naselje u Šalarima.

Informativni centar Uprave Slovenije za zaštitu i spasavanje saopštio je da je u opštini Kopar, tokom obilnih padavina noću, oborinska voda poplavila nekoliko stanova.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.