24.11.2023. 19:17
0
Lavrov i Blinken dolaze u Skoplje
FOTO: AP
Šefovi diplomatija SAD i Rusije, Antony Blinken i Sergej Lavrov, doputovat će naredne srijede u Skoplje, gdje će učestvovati na Savjetu ministara Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), objavila je danas Televizija Telma pozivajući se na izvore iz makedonske vlade.

Kako se navodi, Lavrov bi u Sjevernu Makedoniju došao letom preko Bugarske ili Grčke, članica Evropske unije (EU) i NATO, koje bi, kao i Sjeverna Makedonija privremeno ukinuli zabranu preleta ruskim avionima preko njihove teritorije u vrijeme predstojećeg sastanka OEBS, u periodu od 29. novembra do 1. decembra.

Prema nezvaničnim informacijama, Lavrov u Sjevernu Makedoniju dolazi sa delegacijom od više od 80 ljudi, u kojoj će biti i više od 20 novinara.

Očekuje se da će jednako brojna biti i delegacija američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Dolazak Lavrova, ističe se, može se smatrati historijskim, jer će to biti njegova prva posjeta nekoj evropskoj zemlji otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Lavrov je svojevremeno otkazao posjetu Beogradu, u junu 2022. pošto su susjedne zemlje Srbije odbile da dozvole prelet preko njihove teritorije. Tada je Sjeverna Makedonija zatvorila svoj vazdušni prostor za Lavrova, zajedno sa Bugarskom i Crnom Gorom.

Na 30. Ministarskom savjetu OEBS, prema najavi orgnizatora, Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije, učestvovat će 76 delegacija iz zemalja članica i partnera te organizacije, a u delegacijama se očekuje ukupno oko 1.000 gostiju.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.