3.12.2023. 22:31
0
Tuga u Sjevernoj Makedoniji: Mlada Vanja Gorčevska, za kojom se danima tragalo, pronađena mrtva
Tinejdžerka Vanja Gorčevska (14) koja je nestala u Skoplju prije nekoliko dana pronađena je mrtva, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije i nadležno tužilaštvo.

Beživotno tijelo djevojčice pronađeno je u okolini Skoplja, a istovremeno u blizini Velesa je pronađeno i tijelo Pančea Žežovskog (74) iz Velesa, čiji nestanak je prijavljen 24. novembra 2023. godine, prenosi N1.

U vezi sa ova dva slučaja osumnjičeno je pet osoba, od kojih su tri zadržane, jedna je van države, a jedna osoba se trenutno nalazi u policijskoj stanici, pišu mediji u Sjevernoj Makedoniji.

Prethodno je u skopskoj Brazdi pronađen automobil Pančea Žežovskog, 74-godišnjeg frizera iz Velesa, a vozilo je potpuno izgorjelo.

Nakon vještačenja, dostavljeni su materijalni dokazi o umiješanosti pet osoba, za koje će, nakon kompletne dokumentacije predmeta, biti podnesene odgovarajuće krivične prijave u koordinaciji sa državnim tužiocem.

“Iz sprovedenih istražnih radnji utvrđeno je da su oba ubistva počinila ista lica, čiji je motiv bio “koristoljublje”. Takođe je utvrđeno da je maloljetna V.G. vozilom odvedena sa ulaza u kuću, a iz dostavljenih podataka sa saslušanja utvrđeno je da je ubijena istog dana (27.11.2023. godine) oko 10.00 časova”, navodi se u saopštenju.

Izvršeni su pretresi u kućama i drugim prostorijama na području Skoplja, Velesa i Štipa, prilikom kojih su pronađeni i oduzeti mobilni telefoni, računari, vozila, i drugo. Obavljeni su brojni razgovori sa porodicama, poznanicima, prijateljima i osobama koje su se javile da imaju bilo kakvu informaciju, a u istražne radnje svakodnevno je bilo uključeno nekoliko stotina policijskih službenika koji su isključivo radili na ovim slučajevima.

“Uviđaj na dvije lokacije na kojima su pronađena tijela nestalih danas su izvršili javni tužioci Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje i Osnovnog javnog tužilaštva Veles. Izdate su naredbe za obdukciju tijela žrtava i pravilnu identifikaciju. Izdate su i naredbe za prikupljanje i vještačenje svih tragova i dokaza sa obje lokacije. U danima nakon nestanka, javni tužioci su izdali naloge za pretrese više lokacija, obezbjeđenje snimaka video nadzora, lociranje na osnovu baznih stanica, analizu i forenziku elektronskih uređaja, forenziku materijalnih tragova i dokaza, uključujući automobil povezan sa događajem. Obavljeni su razgovori sa osobama koje su mogle imati određena saznanja o događaju i na osnovu svih prikupljenih dokaza rasvijetljen je događaj u smislu osumnjičenih počinilaca i njihovih motiva. Nakon izvršenih dokaza i naloženih vještačenja, tužilaštvo će protiv svih osumnjičenih pokrenuti odgovarajući postupak”, navodi se u saopštenju, te se ističe da su svi osumnjičeni makedonske nacionalnosti.

Vanja je nestala u ponedjeljak, na putu za školu “Johann Heinrich Pestalozzi”. Majka Zorica Gorčevska je 27. novembra popodne na svom Facebook profilu objavila da je njena kćerka otišla u školu, nakon čega joj se gubi svaki trag. Opisala je da je djevojčica nosila crne pantalone sa bočnim džepovima, svijetloplavi džemper, crnu kratku jaknu i Nike patike.

Rodbina i prijatelji djevojčice i porodica posljednjih dana intenzivno su tragali za Vanjom. Po naseljima su lijepili postere s Vanjinim likom. Osnovan je poseban štab koji je radio zajedno sa roditeljima i prijateljima nestale djevojčice, a u istragu je bilo uključeno nekoliko stotina policajaca.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.