6.1.2024. 21:30
0
Biznismen iz BiH kupio mega-projekt u Ljubljani na čak 200.000 kvadrata
Firma Rastoder u vlasništvu poduzetnika Izeta Rastodera prodala je nedovršeni poslovni dio velikog sportsko-poslovnog kompleksa Stožice u Ljubljani kompaniji MG Mind iz Bosne i Hercegovine, tačnije Mrkonjić Grada.

Nedovršeni privredni dio je privatni dio projekta izgradnje centra čiji su centralni dijelovi najveća dvorana i stadion u državi, koji su u vlasništvu općine Ljubljana, izvještava BiznisInfo.ba.

Dok su dvorana i stadion u Stožicama za vrijeme sportskih događanja ili koncerata često puni, komercijalni dio već nekoliko godina stoji nedovršen. Priča o poslovima oko centra Stožice završila je i na sudu u nekoliko postupaka.

MG Mind u Sloveniji posjeduje, među ostalim, građevinsku firmu KPL koja većinu poslova obavlja s ljubljanskom općinom. Partneri u poslu nisu otkrili kupoprodajnu cijenu.

Iz firme Rastoder, koja je poznata prvenstveno kao uvoznik i distributer Derby banana, a aktivna je i na području nekretnina u Ljubljani, objasnili su da je prodaja obavljena zbog konsolidacije ulaganja u nekretninski portfelj.

Poduzetnik Rastoder postao je vlasnik trgovačkog dijela uz stadion i dvoranu Stožice 2017. godine.

U firmi Rastoder, u kojoj su već ranije provjeravali interes za kupovinu nekretnina, napisali su kako su, nakon detaljnog pregleda, s bosanskohercegovačkom firmom MG Mind potpisali kupoprodajni ugovor kojim je postala vlasnik kompanije Trgovsko mesto inženjering koja službeno posjeduje nekretnine u trgovačkom dijelu Stožica.

Novi vlasnik je prije nekoliko dana preuzeo upravljanje nekretninom.

Nedovršena poslovna zgrada ima 200.000 kvadratnih metara. Od ukupne površine 103.000 kvadrata je predviđeno za izgradnju 200 do 250 trgovina, a ostalo su parkirališni i uslužni sadržaji.

Novi vlasnik morat će s Gradom Ljubljanom sklopiti ugovor o javno-privatnom partnerstvu u kojem će biti izvođač radova na izgradnji javnih parkirališta, pristupnih cesta i eventualnog nogometnog igrališta na krovu poslovne zgrade.

MG Mind iz Republike Srpske na čelu je grupacije osnovane 1998. godine koja se bavi građevinarstvom, nekretninama i trgovinom, a njen vlasnik je biznismen Mladen Milanović. Grupacija obuhvata 15 firmi i zapošljava više od 3.000 ljudi.

Prema podacima BiznisInfo.ba, MG Mind je prošle godine imao prihode od skoro 93 miliona KM i neto dobit od oko 27 miliona maraka.

U Sloveniji je firma već prisutna, među ostalim, kao vlasnik građevinske kompanije KPL, koja većinu poslova ostvaruje na projektima Općine Ljubljana.

Iz firme Rastoder o kupcu su napisali kako je riječ o etabliranoj kompaniji u području graditeljstva i razvoja nekretnina, a prema uvjeravanjima iz krugova bliskih prodavatelju, kupac ima ambiciozne planove na tom području.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.